Dukert Lajos primeşte în fiecare săptămână un coş cu verdeţuri din partea celor de la fundaţie. Pentru acest serviciu plăteşte 1.000 de lei pe an, dar ştie că astfel ajută persoanele cu dizabilităţi care se află în grija organizaţiei.
"Lucrul pe care-l fac, îl fac nu numai pentru ei. Este foarte preţios pentru societate.Vedem că ceea ce luăm este... putem să zicem că este bio", spune Dukret Lajos .
Proiectul coşului cu legume a fost iniţiat anul trecut. 15 familii din Sfântu Gheorghe primesc, contra cost, produse crescute şi îngrijite de persoane cu dizabilităţi la ferma fundaţiei. După un model preluat din Olanda, cei implicaţi în proiect au săpat grădina, au construit serele şi au grijă de legume. Grădinăritul devine astfel cea mai bună terapie pentru tinerii cu nevoi speciale, care sunt implicaţi zi de zi în activităţile obişnuite ale fermei.
"Ei au zi de zi câte o sarcină care trebuie făcută şi se dezvoltă mult mai mult. Fiindcă terapia lor este făcută, nu cu elemente artificiale sau jucării, ci aici în mod natural învaţă şi se dezvoltă", precizează Szilagyi-Nagy Imola - responsabil de proiect.
Cei care cumpără coşurile cu legume pot participa şi ei câteva zile pe an la activităţile fermei, pe bază de voluntariat.
"Este un element foarte esenţial al proiectului ca beneficiarii, deci familiile, să ia parte, să fie membrii ai echipei, să ştie de unde provin produsele acestea", declară Peter Makkai - directorul fundaţiei
Reprezentanţii fundaţiei se pregătesc acum pentru un nou proiect, "Puşculiţa de purcel". La fermă vor fi crescuti 10 purceluşi din rasa Mangaliţa, până la maturitate, pentru ca mai apoi aceştia să ajungă la 10 familii. Beneficiile sunt reciproce: familiile vor avea asigurat porcul de Crăciun, la un preţ modic, iar banii astfel obţinuţi sunt reinvestiţi pentru nevoile persoanelor cu dizabilitaţi aflate în grija fundaţiei.
Reporter: Liviu Beju
Operator: Răzvan Rădache