Turiştii au de mers pe jos mai bine de două ore ca să ajungă din Apaţa la Peştera Bârlogul Ursului. Zona este foarte frumoasă însă greu accesibilă. Iar dacă vor să intre şi în peşteră turiştii trebuie să fie pregătiţi să treacă zone strâmte şi pline de noroi.
Galeria principală a Peșterii Bârlogul Ursului are o lungime de aproximativ zece metri și o înălțime nu mai mare de un metru și jumătate. În aceste condiții, vizitatorii trebuie să poarte echipament special de protecție și se pot ridica în picioare abia la ieșirea din peșteră.
Cu toate acestea, edilii vor să amenajeze traseul care duce spre peşteră. Banii pentru lucrări au fost alocaţi prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală iar autorităţile trebuie să aleagă, prin licitaţie, un constructor.
"Am zis să punem în valoare peștera, cu marcaje, cu șase sau șapte observatoare, două refugii în caz de timp nefavorabil", a spus Boloni Laszlo - primarul comunei Apaţa.
Printre localnici părerile sunt împărţite. Mulţi nu înţeleg de ce banii europeni sunt investiţi în traseul către o peşteră greu de vizitat.
"Vedeți dumneavoastră cum arată drumul și zona noastră. Eu îs născut în '50 și în vremea copilăriei mele nu arăta, parcă arăta mai bine comuna. Eu țin mașina în garaj și se umple de praf în garaj", spune un localnic.
"Sunt și alte priorități! Drumurile! Cel mai important, ar trebui să fie făcute drumurile, pentru că sunt chiar foarte rele", spune o localnică.
O posibilă explicaţie a deciziei este legată de zona de vilelor construite pe drumul spre Bârlogul Ursului.
La nici o oră de mers pe jos de la peșteră și cinci kilometri din direcția drumului județean este Valea Bozom. Un colț de Rai unde cele mai multe case de vacanță au fost construite în ultimii zece ani.
În timp ce edilii se gândesc la aceste noi amenajări, lucrările la un centru de informare turistică de un sfert de milion de lei, aflat în comună, au fost abandonate de mai bine de un an.
Reporter: Claudiu Loghin
Operator: Mihai Stan