Alături de Primăria Capitalei sau de Ministerul Educaţiei, Prefectura Braşov este una dintre cele mai căutate instituţii din ţară, pe aplicaţiile online care facilitează accesul liber al cetăţenilor la informaţiile de interes public. Paradoxal, însă, potrivit analizei întocmită de Alianţa pentru o Românie Curată, pe cât de căutată, pe atât de lipsită de transparenţă ar fi Instituţia prefectului din Braşov. Din şase solicitări trimise aici, niciuna nu ar fi fost soluţionată în ultimele două luni. Cu toate astea, reprezentanţii instituţiei spun altceva.
"La nivelul anului 2014 avem înregistrare 17 solicitări de informare de interes public, la care instituţia noastră a răspuns în termenele legale", a declarat Liliana Solovăstru - consilier juridic Prefectura Braşov.
Lipsa de transparenţă este valabilă şi pentru Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov sau Consiliul Judeţean.
"Vicepreşedinţii nu depun raport anual, aceatsa este obligaţia doar a preşedintelui CJ Braşov. Colegii mei, cu răspunsurile, s-au încadrat în termenele legale, termene care, de la caz la caz, pot dura de la răspuns pe loc, mergând până la maximum 30 de zile", a declarat Mihai Pascu - vicepreşedinte CJ Braşov.
La polul opus, Primăria Braşov a fost dată întotdeauna ca exemplu de bună practică. În fiecare an, la Primăra Braşov ajung sute de cereri de informare din partea cetăţenilor. Chiar dacă termenul limită, impus prin lege, pentru acordarea răspunsurilor, este de maximum 10 zile, funcţionarii de aici se străduiesc întotdeauna să răspundă în cel mult şase zile.
De la apariţia legii, din anul 2001, nu a existat nicio solicitare de informaţii publice care să ajungă la funcţionarii de aici şi să nu fie onorată.
"Aplicăm această lege din respect pentru cetăţeni. Încercăm ca termenul de 10 zile, termen legal, să fie scurtat cât de mult posibil şi doar în situaţii excepţionale să prelungim acest termen la 30 de zile", a declarat Sorin Toarcea - purtător de cuvânt Primăria Braşov.
Orice întrebare privind felul în care cheltuiesc autorităţile de la nivel local sau central banii publici, proveniţi din impozite şi taxe, o puteţi posta pe aplicaţia online lansată de Alianţa pentru o Românie Curată - „Ia statul la întrebări". Cererile vor fi direcţionate către instituţia vizată, iar răspunsul va veni în cel mai scurt timp, în funcţie de complexitatea solicitării.