Ferestre din lemn scorojit, instalaţii sanitare vechi, camere mici şi înguste! În astfel de condiţii sunt îngrijiţi bolnavii de la Timiş de ani de zile. Pentru că imobilul este în curs de retrocedare, conducerea Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului nu poate face investiţii majore pentru a le oferi bolnavilor condiţii mai bune de trai. Mai mult, pacienţii cu afecţiuni diferite sunt îngrijiţi laolaltă.
"Patologia lor nu este compatibilă, că poate bătrânul ar vrea să doarmă, tânărul e tânăr la 25 de ani ", spune psihologul Turoczi Maria.
Clădirile în care funcţionează centrul au peste 100 de ani şi sunt în curs de retrocedare către Biserica Romano-Catolică din Braşov. Angajaţii fac eforturi ca să le ofere pacienţilor minimul necesar.
"Pe o parte se repară pe alta se strică, nu corespund standardelor, nu corespund condiţiilor de locuit. Suntem în secolul 21 şi mi se pare corect să respectăm normele şi standardele europene", spune Alina Bordea - directorul centrului din Timiş.
Construirea unui centru modern de la zero a fost soluţia găsită de autorităţi în urmă cu şapte ani. Ideea a fost abandonată din cauza lipsei finanţării. Direcţia de Asistenţă Socială şi protecţia Copilului a câştigat fonduri de la Banca Mondială de peste un milion de euro, dar banii nu au mai ajuns la Braşov. Asta din cauză că autorităţile judeţene nu au avut suma necesară pentru cofinanţarea proiectului. Aşa că studiile de fezabilitate şi proiectarea clădirii au rămas doar pe hârtie.
"Problema este că noi am lucrat foarte mult la acest proiect, l-am demarat, am şi câştigat proiecul cu Banca Mondială, am ajuns până în faza de a-l scoate la licitatie la construcţie, dar s-a întâmplat un fenomen independent de noi", declară Gheorghe Durnă - director DGASPC Braşov.
Proiectul ar putea fi reluat. Potrivit conducerii DGASPC, au reînceput negocierile pentru accesarea de fonduri europene. Construirea centrului ar costa peste un milion şi jumătate de euro.