De mai bine de cinci ani, Simona Ciuban coase zilnic ii cu modele din Ţara Făgăraşului.
"După 25 de ani de croitorie am renunţat la croitorie, am făcut o schimbare majorp, zic eu. A fost o întâmplare, încercând să ajut pe cineva. Am început cu păpuşile în costum popular, catrinţele şi vestele şi am zis hai să fie o completare a costumului şi apoi am început şi cu iile lucrate de mână", spune Simona Ciuban - meşter popular.
Acum din mâinile iscusite ale Simonei ies adevărate comori ale portului popular din Ardeal.
Chiar dacă şi-a transformat pasiunea într-o mică afacere, spune că are responsabilitatea fiecărui costum popular pentru care primeşte comandă. Ziua de muncă începe la cinci dimineaţa, pentru că lumina soarelui de dimineaţă este cea mai bună pentru munca migăloasă pe pânză.
"Am deja clienţi care mă caută pentru cadouri, în special pentru cei din străinătate, când pleacă din ţară sau cei care vin de dincolo, duc prietenilor italieni, chiar francezi", spune Simona Ciuban.
Deşi face ii de mai bine de cinci ani, femeia nu a ţinut o evidenţă a vânzărilor, pentru că spune ea, cea mai importantă este creaţia.
În micul atelier al Simonei Ciuban, o ie lucrată atât manual cât şi la maşină costă 240 de lei, iar cele realizate în totalitate manual ajung la 1.000 de lei.