Deşi e un obicei săsesc, tinerii l-au reconstituit ca la carte. Au pus paiele laolaltă, le-au imbrăcat şi le-au prins de o roată, zisă si Roaina, pe care au purtat-o după ei dis de dimineaţă.
Şi pentru că tradiţia spune că păpuşile din paie şi zgomotul clopoţeilor alungă răul din comunitate, în fruntea lor, vătaful le călăuzeşte paşii.
„ În fiecare an se alege câte un vătaf, deci nu fac numai eu singur.La anul poate să vină altul. E o tradiţie săsească, noi nu vrem să se piardă această tradiţie ", spune Alexandru Chiţu, vătaf.
Vătaful are şi ajutoare, de o parte sunt zoritorii şi de cealaltă parte copiii. Cei mai tineri merg din poartă în poartă şi chemă localnicii să li se alăture.
Cine nu se alătură alaiului, oferă în schimb, bani pentru feciori şi domniţe.
„ Am fost pe unde am mai văzut lume, unde erau gemuri deschise. (reporter)Ce zic oamenii când vă vad? Ştiu deja tradiţia si până la urmă pun şi ei bani cât pot ", spune un zoritor.
De patru ani, obiceiul Roainei a fost reinventat în comuna Cristian , asta după ce, timp de 20 de ani a fost dat uitării. Aşa că, de pe margine, cei mai bătrâni privesc acum cu atenţie dacă tradiţia e respectată ca altădată.
„ E un obicei care se adresează carnavalului, care se adresează momentului astronomic al echinocţiului de primăvară când primăvara invinge iarna. Este eterna luptă intre bine şi rău, intre zi şi noapte ", spune Adrian Vălușescu, şef Serviciul Cultură Tradițională.
Roaina adună de la an la an tot mai mulţi copii şi curioşi.
Reporter: Delia Puşcă
Operator: Zoltan Munteanu Racz