Cu cât mai mult zgomot şi în costume îmblănite, lolele alungă iarna şi duhurile rele de pe străzile din Agnita. Se opresc apoi în centrul orașului, unde breslele de meșteșugari își prezintă obiceiurile, fac acrobații, improvizează mici scenete și dansuri tradiționale.
Vestea despre spectacolul lolelor a depăşit graniţele judeţului şi chiar ale ţării.
"Este uimitor. E frumos că un oraș are așa un apetit pentru carnaval. Face ca orașul să fie foarte vioi, cred eu", spune un participant.
"De la Brașov am venit, special pentru sărbătoarea asta. Ne place foarte mult", spune un participant
"Noi nu suntem din localitate, însă suntem foarte impresionați că, totuși, în țară, se păstrează tradițiile", spune un spectator.
Localnicii se pregătesc de mici: cele mai tinere personaje care au defilat astăzi nu au mai mult de trei ani. Iar când ajung la majorat au deja o colecție impresionantă de insigne care demonstrează că au participat la o sumedenie de festivaluri şi în România şi în străinătate.
"Aceasta este din Germania, din Nuremberg, iar aceasta este de anul acesta. Eu am început din 2010 și, timp de șase ani, am venit în continuu", spune un participant.
Parada este un obicei săsesc străvechi, cu atât mai atrăgător cu cât la final, spritele care alungă iarna îndulcesc spectatorii cu gogoşi.
Reporter: Adela Mohanu
Operator: Lucian Sandu