În urmă cu nici două luni, Primăria din Dumbrăviţa a fost amendată cu 3000 de lei de Garda de Mediu pentru că încă utiliza fosta groapă de gunoi din localitate şi nu avea contract încheiat cu niciun operator de salubritate. Ca să evite şi alte sancţiuni, primarul a semnat contract cu o firmă specializată, care adună deşeurile lunea şi marţea. Cu toate astea, zilele trecute, o maşină a Primăriei a fost surprinsă ducând în continuare gunoi la fosta groapă.
"În dimineaţa asta, la ora 8:45, am văzut maşina de gunoi a Dumbrăviţei, că trecea prin faţa porţii. I-am urmărit şI am venit la locul unde se aruncă, de regulă, gunoaie", martor.
"Autorităţile nu iau ncio măsură. Noi degeaba facem gălăgie şi spunem că nu e în ordine. E ceva logic că miroase şi e şi punct de infecţie", localnic.
Localnicii sunt revoltaţi. Sperau că problemele lor cu groapa comunală s-au încheiat odată cu transportul gunoiului la rampa ecologică din Braşov. Mulţi au terenuri în zonă şi se tem pentru animalele care pasc în în apropierea depozitului neconform de deşeuri.
"Avem animale care şi pe timp de toamnă, de primăvară, acolo merg, pentru că câmpul este deschis. Cred că ar trebui, totuşi, duse de aici. Nu mai trebuie depozitate, aparte mizeria care este pe câmp aici, pungi, plastice, vântul le bate în toate direcţiile", localnic.
Primarul spune că oamenii nu au motive de îngrijorare. Nu neagă că maşina Primăriei, încă neautorizată să colecteze deşeurile, a transportat gunoi către groapă, dar spune că a fost o situaţie specială. În plus, de o lună, plăteşte 4000 de lei unei firme ca să adune gunoiul şi speră că, în cel mai scurt timp, de acest lucru se va ocupa firma Consiliului Local.
"Cei de la şcoală aveau nişte gunoaie, cartoane, altceva nu a fost nimica. Eu vroiam să pregătesc maşina, să o ducem la inspecţia tehnică şi ştiam că astăzi este zi liberă, astăzi nu adunăm gunoaiele. ŞI i-am trimis eu să le pună acolo, ca să spălăm maşina, asta este toată chestia. Deci Primăria a înţeles mesajul şi nu mai duce gunoaiele la groapa de gunoi", Zachiu Popa - primarul comunei Dumbrăviţa.
"Toate rampele trebuiau închise şi ele sunt declarate închise, deşi unele nu au fost închise conform reglementărilor şi a tot ce ne-am luat angajament că vom face. Dumbrăviţa şi Şoarşul parcă erau singurele comune care nu aveau contracte. Acum, la Dumbrăviţa, a rămas acelaşi primar, va trebui să vorbim cu el", Adrian Gabor - vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov.
După ce licenţierea maşinii de gunoi a Primăriei din Dumbrăviţa şi avizarea serviciului de salubritate al firmei Consiliului Local vor fi gata, autorităţile vor să ecologizeze fosta groapă de gunoi. Zona va fi acoperită cu un strat gros de pământ iar cei care vor fi prinşi că aruncă acolo deşeuri, riscă amenzi usturătoare.
Reporter: Sorina Secelean
Imagine: Mihai Stan