Grădinile Palatului Brukenthal, premiate

Data publicării:
BRUKENTHAL

Odată ce intri în grădinile reședinței de vară a lui Samuel von Brukenthal nu îți mai trebuie decât un strop de imaginație ca să vezi scenele de epocă, întrupând cavaleri galanți care curtează doamne îmbrăcate în rochii cu falduri bogate. Chiar dacă palatul în sine este deteriorat, cu ferestre lipsă și tencuială căzută, grădinile păstrează mare parte din strălucirea de odinioară.

Grădina cu terase a baronului Samuel von Brukenthal este una dintre cele mai spectaculoase grădini în stil baroc din România. Ea a fost inspirată din grădinile franceze ale castelelor de pe Valea Loirei. Peisagiştii care se ocupă astăzi de această grădină încearcă să o păstreze în aceeaşi formă pe care o avea şi acum 250 de ani.

Grădina în terase este doar una dintre "vedetele" parcului de la palat. Pe întinsul celor 20 de hectare, cât are parcul, mai poate fi admirată o grădină franceză cu flori, o grădină englezească, unde arborii sunt predominanți, dar și o grădină olandeză, care acum nu mai păstrează culturile pe care baronul le-a adus aici.

În grădinile baronului Brukenthal se mai găsesc, însă, și astăzi, izvorul cu cap de șarpe, o sculptură în piatră care datează din secolul XVIII, Pârâul Morii, considerat de doamnele vremii drept tămăduitor, dar și tulipanii, arbori vechi de 250 de ani, care înfloresc în lunile mai-iunie, iar florile care îi împodopesc aduc a mii de lalele agățate de ramuri. În mare parte, parcul păstrează același aspect ca acum două secole și jumătate.

De-a lungul timpului, palatul şi grădinile au avut mai mulţi proprietari, dar şi mai multe destinaţii. Au fost, pe rând, reşedinţă de vară, stabiliment pentru băi termale, iar în sec XIX, sanatoriu. După 1990, au fost redate circuitului turistic, iar anul acesta, în luna aprilie, la Gala Turismului Românesc, au fost desemnate drept "cea mai fashion locaţie din România"

Administratorul palatului, Fundația Samuel von Brukenthal, a renovat și fosta oranjerie, iar acum, în serele unde creșteau odinioară portocali și lămâi, turiștii au locuri de cazare și un restaurant. Cazarea pentru o noapte la palat costă între 100 și 250 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Românul care a făcut înconjurul lumii singur cu barca: „Prima dată, ne-au prins la bulgari și ne-au băgat la...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Cine poate încasa ultima pensie în caz de deces? Cine ia pensie de urmaș și până la ce vârstă?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Denzel Washington spune că au existat suspiciuni legate de purtarea lui Kevin Spacey cu decenii în urmă...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”