Gheorghe Mămăligoi are 92 de ani şi este cel mai vârstnic om din Bod. În 1929, atunci când s-a înregistrat cea mai scăzută temperatură din România, -38.5 grade celsius, avea doar 7 ani. Nu-şi aduce aminte să fi simţit frigul de atunci, pentru că era copil şi, spune el, nu ştia ce înseamnă gerul. Îşi aduce aminte însă că zăpada trecea de nivelul gardului de la casă.
"Erau ierni ca lumea şi nu era asfalt. Umblam cu săniile. Noi veneam aici în Bod cu sania. Aşa spuneau bătrânii, măi, primăvară nu se face până nu se înfundă drumul Bodulu", povestește bătrânul.
Când s-au înregistrat cele mai scăzute temperaturi din istoria ţării, ziarele din acele vremuri au scris despre gerul cumplit din Bod.
Oamenii din Bod spun că în această zonă, între dealuri, se creau curenţi de aer atât de puternici încât le tăia respiraţia şi nu îşi mai simţeau faţa.
"Erau ierni foarte grele. Zăpada o dădea lumea din stradă şi nu te vedeai de pe un trotuar pe celălalt. Până ajungeam la şcoală aveam mustaţă de gheaţă", își amintește un localnic.
Acum însă, oamenii ies în curte îmbrăcaţi cu o simplu bluză. Meteorologii spun că temperatura maximă în Braşov în luna februarie a fost, până acum, la 10 grade celsius.
În Braşov, în perioada următoare, temperaturile vor ajunge şi la 15 grade celsius.