Între 30 şi 40 de bani kilogramul. Cu atât au reuşit să îşi vândă marii cultivatori din Harghita cartofii obţinuţi în toamna acestui ani. Bodó Dávid a avut cultivate 40 de hectarea şi a obţinut, în medie, 35 de tone de cartofi de pe fiecare hectar. A vândut, însă, la un preţ de nimic: 35 de bani, în condiţiile în care a cheltuit aproape 400.000 de lei doar pe întreţinerea culturilor.
"Excluderea TVA-ului la cartofi ar fi bună pentru că există o concurenţă neloială cu comercianţii particulari", spune Bodó Dávid - cultivator.
Dacă nu va reuşi să vândă tot până în primăvară, din cele 500 de tone de cartofi pe care le mai are în depozit, cultivatorul va pierde aproape jumătate, însă, din cauza vremii, prea caldă pentru această perioadă. In ritmul acesta, agricultorii se plâng că vor ajunge să plătească TVA-ul din propriul buzunar, aşa că reducerea sau excluderea sa ar fi mană cerească.
"Eu nu zic să nu fie TVA, dar să fie redus cu 50%. Şi la inputuri, dacă s-ar reduce TVA-ul cu 50%, ar fi mai profitabil", spune Virág György - cultivator.
"24% este mult. În cazul nostru ar fi bine să se introducă taxare inversă a TVA-ului, cum s-a întâmplat la grâu şi la sfecla de zahăr", spune Keresztes Vicențiu - preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor din Sânmartin.
În localitatea Sânmartin marii cultivatori s-au reunit într-o asociaţie. Din cele aproximativ 2600 de tone de cartofi pe care le-au obţinut anul acesta, au reuşit cu greu să vândă 1600 de tone. Preţul? Tot 35 de bani, în condiţiile în care costul de producţie a fost de 50 de bani pentru fiecare kilogram de cartofi.
În depozitul federaţiei sunt în acest moment 1000 de tone de cartofi. Din această cantitate, 400 de tone sunt cartofi de sămânţă, din care nu a fost vândut niciun kilogram. La această oră cultivatorii vorbesc despre compromisuri şi spun că, dacă nu vor fi dispuşi să lase la preţ, vor rămâne cu toată producţia pe stoc.
Supăraţi, acum o lună, cultivatorii din Harghita au trimis un memoriu către Ministerul Agriculturii, prin care cer reducerea TVA-ului la cartofi.
"Reducerea TVA-ului cu un anumit procent poate fi un avantaj, având în vedere că şi cultivatorii mai mici se pot asocia în asociaţii mult mai mari. Dacă acel cuantum ar fi reinvestit în tehnologie, în utilaje, ar fi un mare avantaj", spune Adrian Pănescu - purtătorul de cuvânt al Prefecturii Harghita
Deocamdată, memoriul nu a primit niciun răspuns.
Reporter: Sorina Secelean
Operator: Dan Dascălu