Rezervaţia "Valea Zimbrilor" şi-a deschis porţile în anul 2008. Cele cinci hectare de teren puse la dispoziţie atunci de autorităţile locale din comuna Vama Buzăului erau suficiente pentru zimbrii care au fost aduşi aici. Hrana bună şi condiţiile prielnice de mediu au făcut ca, de la un an la altul, animalele să se înmulţească, astfel că spaţiul a devenit insuficient.
"Spaţiul e foarte mic pentru ei şi ar fi nevoie de mai mult spaţiu. Cel puţin la 150 de hectare, cel puţin! Fiind în captivitate. Ei ar dori mult mai mult, dar nu se poate", spune Constantin Neagovici - îngrijitor.
Chiar dacă animalele sunt foarte bine îngrijite, lipsa de spaţiu se simte uneori în comportamentul lor.
"Singura problemă unde apare e în momentele lor de împerechere, când au nevoie de un cu totul alt areal, când fată (femelele) masculii devin agitaţi, femelele de asemenea, atunci problemele sunt vizibile, că ar avea nevoie de mai multă intimitate", spune Fabian Roth - administratorul rezervaţiei.
Administratorii vor să extindă domeniul zimbrilor si au primit gratuit 80 de hectare de pădure de la o primărie asociată în proiect. Un singur impediment există - banii. Iniţiatorul şi finanţatorul proiectului, Consiliul Judeţean Braşov cheltuieşte anual peste 100.000 de lei pentru hrana şi îngrijirea zimbrilor şi nu mai are bani pentru aceste lucrări.
"Am aplicat de două ori prin POS mediu, axa 4, pentru a obţine bani europeni în vederea acestei extinderi a rezervaţiei. Din păcate proiectul nostru a fost repins, ni s-a spus că nu este prioritar, nu înţeleg de ce, pentru că zimbrul este cea mai protejată specie din Europa, motiv pentru care încercăm în continuare la fondul de mediu, deci cu bani guvernamentali, să obţinem finanţare pentru această extindere", spune Mihai Pascu - coordonatorul proiectului rezervaţiei de zimbri.
Zimbrul a fost dintotdeauna un simbol pentru România. Nu întâmplător, pe stema Principatului Moldovei apărea un cap de bour. Au fost vremuri când impunătoarele animale colindau în voie pădurile ţării. Astăzi, numărul lor abia dacă ajunge la 200, şi aceştia, aduşi din alte state europene şi închişi în rezervaţii.
Reporter: Sorina Secelean
Operator: George Oltean