Fabrica Azuga, o istorie

Data publicării:
AZUGA CAZUTA

La orele prânzului un nor de praf a acoperit o bună parte din Azuga. A fost începutul sfârşitului pentru celebra fabrică de bere de la poalele munţilor. Construită în doi ani, în doua zile s-a făcut una cu pamantul, asta cu doar 80 de kilograme de explozibil. La câţiva metri distanţă de locul imploziei, foştii angajaţi ai fabricii priveau cu nostalgie spre ceea ce era cândva simbolul oraşului. Domnul Cernea a lucrat 36 de ani printre secretele hameiului. Acum toate amintirile sale au pierit, o dată cu fabrica.

"Cred ca 60%  din Valea Prahovei lucrau aici", spune Ion Cernea, fost angajat al fabricii.

Berea Azuga era la mare căutare printre români. Licoarea răcoroasă era produsă cu apă de munte din staţiune, pe gustul tuturor orăşenilor.

" Pentru orasul Azuga a fost un simbol, unul dintre simbolurile cunoscute cel mai bine la noi in tara. Toata lumea stia de celebra bere de Azuga" , a spus Anton Tmani, localnic.

În 1989, Azuga producea aproape 400.000 de hectolitri de bere pe an. Însă 20 de ani mai târziu fabrica era din ce în ce mai aproape de faliment. La 114 ani de când a ieşit pe poartă prima sticlă cu bere Azuga, fabrica a fost demolată. Un morman de moloz a mai rămas din ceea ce era candva locul de muncă cel mai râvnit din oraş.

"Chinurile naşterii au fost mari pentru fabrică şi uitaţi că si chinurile demolării sunt dureroase. Ieri s a ratat dărâmarea silozului, deci fabrica încă se încăpţânează să rămână.

În anul 2008 Marca Azuga a fost cumpărată de cel mai mare producător de bere din lume, pentru 7,1 milioane de euro. La scurt timp după achiziţie, activitatea fabricii a fost oprită. Patru ani mai târziu, clădirea s-a vândut unor oameni de afaceri din Republica Moldova, care au hotărât acum să o demoleze pentru a face loc altor investiţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri