Mai puțin de 10% dintre copiii internați la secția Infecțioase a Spitalului de Pediatrie din Sibiu au putut sta alături de părinți în timpul tratamentului. Mamele se plâng că separarea copiilor de familie, mai ales în situație de boală, este o traumă peste care cei mici cu greu mai pot trece. Băiețelul Danielei a fost internat singur, deși avea doar un an și jumătate. Timp de patru zile nu și-a văzut niciunul dintre părinți.
"Trecea de la o stare la alta. Ba se bucura că mă vede, ba oarecum mă certa, era revoltat că de ce l-am lăsat, ba plângea când vedea asistentele a fst nevoie să-l învățăm, practic, din nou să meargă, că nu mai știa și nu mai avea încredere să meargă singur", Dana Avădanei, mamă.
Mulți dintre părinți au susținut chiar că cei mici nu au fost îngrijiți corespunzător, pe timpul internării. reprezentanții spitalului se apără și spun că suferă de o criză acută de personal.
"În mod normal, cerința noastră ese ca o asistentă să fie la două saloane, asta înseamnă la maxim 10 pacienți și în fiecare salon, deci la 5 pacienți să avem o infirmieră. Iar noi avem la ora actuală, pe tura de dimineață, o asistentă care acoperă 4-5 saloane. Și o infirmieră cu 3 saloane", dr. Corina Cazan, director medical.
Îngrijirea celor mici s-ar putea face mult mai bine chiar de către mame, susțin părinții care nu au fost lăsați să se interneze cu copiii. Ministerul Sănătății a avertizat, într-un comunicat postat pe site-ul insituției, că există o reglementare care prevede că pacienții până la 14 ani pot fi internați alături de unul dintre părinți.
"Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, atrag atenția că internarea în spitale a copiilor mai mici de 14 ani, împreună cu unul dintre părinți, dacă se solicită acest lucru, este un drept și nu un privilegiu" (Sursa: www.ms.ro).
În urma scandalului, directorul Spitalului de copii din Sibiu și-a prezentat astăzi demisia.
"Ne cerem scuze, în numele conducerii spitalului, personal în numele meu îmi cer scuze față de mamele care au fost apostrofate... În numele colegilor noștri care au avut probabil și o atitudine necorespunzătoare, necuviincioasă față de aparținători și față de copiii internați", Alexandru Mihuţ, fost director.
Mamele nu renunță, însă. Acestea susțin că în majoritatea spitalelor de copii din țară, părinților le este refuzată internarea. Peste 9.000 de oameni au semnat petiția inițiată de mame, care au depus și o cerere pentru autorizarea unui protest.
"Ne-am hotărât să facem acest miting pentru că sunt mult prea mulți părinți care nu-și cunosc drepturile, care nu știu că se pot interna cu copiii în spital", Laura Buhuş, reprezentant părinți.
Psihologii avertizează că separarea copiilor, mai ales a celor cu vârsta de până la 3 ani, de părinți poate avea ca efect sindromul abandonului, care ar putea avea repercursiuni asupra psihicului pacientului chiar și la maturitate.
reporter: Adela Mohanu
operator: Lucian Sandu