Culturi de toamnă distruse de şoareci. Rozătoarele s-au înmulţit din cauza iernii călduroase de anul trecut

Data publicării:
SOARECI

Mircea Costinaş are 26 de hectare cultivate cu rapiţă şi aproape toate sunt distruse de şoareci. Acum a început să aşeze momeli în vetrele făcute de rozătoare. Bărbatul se plânge că are porţiuni întregi compromise şi nu ştie cât va mai putea recupera din pierderi. Raticidele pe care trebuie să le folosească sunt destul de scumpe.

"Costul lor este destul de mare. La ora aceasta ne costă în jur de 100 de lei hectarul, în condiţiile în care bagi o pastilă la galerie. O pastilă are 10 grame", spune Mircea Costinaş.

Şoarecii nu sunt singurii însă care fac probleme în culturile de rapiţă.

"În perioada de după semănat a plouat puţin şi răsărirea este foarte slabă", declară Mihai Popa - consilier la Direcţia pentru Agricultură Braşov.

Şi culturile de grâu sunt compromise de rozătoarele care sapă galerii subterane. Până acum Ioan Drăguşin a pierdut deja 5% din producţie.

"Fără momeli riscăm să pierdem peste 50% din producţie. Se poate ajunge chiar şi la o pierdere totală având în vedere că numărul rozătoarelor de pe suprafaţă este exagerat de mare", a spus Ioan Drăguşin. 

Fermierii susţin faptul că numărul şoarecilor a crescut mai ales pentru că autorităţile au interzis deratizările, pe motiv că produsele folosite de aceştia nu sunt conforme cu normele europene. Cele două produse care se găsesc acum pe piaţă nu sunt însă pentru toţi agricultorii.

"Un produs din grupa a IV-a care poate fi folosit de toţi producătorii agricoli şi un alt produs care are restricţii de utilizare, face parte din grupa T PLus şi poate fi utilizat doar de agenţi economici autorizaţi", a spus Liliana Manole - şeful Unităţii Fitosanitare Braşov

La nivelul judeţului Braşov au fost însămânţate în această toamnă 13.200 de ha cu grâu şi 1.200 de ha cu rapiţă.

Reporter: Ruxandra Morar
Operator: Dragoş Ghitiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri