În fiecare zi, 10 infirmiere și asistente trebuie să se ocupe de medicamentația, igiena și hrana celor peste 130 de bătrâni internaţi la căminul de bătrâni. Greul începe noaptea, când pe tură rămâne o singură îngrijitoare.
"Suntem mulți și toți bătrâni și fiecare cu problemele noastre și n-au timp chiar așa să stea lângă fiecare", spune un pacient al căminului.
Iar asta nu este tot. Pentru munca dificilă cu oameni bătrâni şi bolnavi, cei câţiva angajaţi primesc salarii de nimic.
"Suntem la limita supraviețuirii, avem un salariu de 650 net și nu se mai poate. Chiar nu putem să mai mergem înainte. Muncim foarte mult și aproape că suntem voluntari", a spus Daniela Vasile, infirmieră la Căminul pentru Persoane Vârstnice.
Pentru că nu are o variantă legală să le mărească salariile, singura soluţie a conducerii prin care să vină în sprijinul angajaţilor a fost să sisteze internările la cămin. Şi asta deşi mai sunt 20 de locuri vacante, iar lista de aşteptare este lungă.
"Am sistat acum internarea în căminul pentru persoanele vârstnice ca să facem față la cei care îi avem deocamdată sunt cereri în așteptare", a spus Mirela Florea, șef serviciu Cămin pentru Persoane Vârstnice.
Situaţia este similară şi la Centrul Respiro unde sunt îngrijite persoanele cu diferite dizabilități.
"Momentan avem 10 beneficiari, dar având lipsă de personal noi cei care am rămas suplinim lipsa lor și ne descurcăm foarte greu", spune Valerica Marin, asistent medical la Centrul Respiro.
Din luna februarie, Direcția de Servicii Sociale, în subordinea căreia de află cele două instituții, a scos la concurs mai multe posturi, însă nu a făcut nicio angajare.
"Am avut trei posturi de infirmiere la cămin, trei posturi la Centrul Respiro și s-a prezentat un singur potențial angajat dar acesta aflând de salariile mici, a renunțat", a spus Mariana Topoliceanu, director Direcția de Servicii Sociale Brașov
La ambele instituţii mai este nevoie de încă 25 de infirmiere și de 25 de îngrijitoare.
Reporter: Ruxandra Morar
Operator: Mihai Stan