Bianca Rusu este din Ozun şi face zilnic naveta la Liceul Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe. A participat la toate protestele organizate de elevii din Covasna şi a primit banii doar pentru două luni de navetă. Tânăra nu ştie cum se va descurca în anul şcolar următor pentru a ajunge la şcoală. "Părinţii mei nu îşi permit să întreţină foarte mult, tata nu lucrează, doar mama lucrează şi dintr-un salariu de 7-800 de lei şi este foarte greu pentru ei", ne spune Bianca.
În aceeasi situaţie sunt aproape 3.000 de elevi din judeţul Covasna, care au primit doar 25% din suma pe care le-o datorează Ministerul Educaţiei, pentru navetă. Tinerii sunt hotărâţi să lupte, în continuare, pentru drepturile lor. "Voi continua şcoala, dar asta cu greu, dar voi continua să protestez până când vom primi banii înapoi. Să se facă dreptate!", declară, hotărâtă, Bianca.
În judeţul Covasna, Ministerul Educaţiei a decontat 640.000 de lei, iar cei 3.000 de elevi mai au de recuperat aproape 1.200.000 de lei. În luna mai a acestui an, tinerii au făcut grevă japoneză şi au ieşit în stradă pentru a primii banii care li se cuvin. Atunci, reprezentanţii Ministerului Educaţiei au promis că vor încerca să găsească finanţare. Aceleaşi promisiuni sunt făcute şi acum.
Situaţia este aceeaşi şi în Braşov, unde peste 2.000 de elevi navetişti aşteaptă banii pe transport. "Există în intenţia Ministerului Educaţiei de a modifica articolul din legea educaţiei, astfel încât doar elevii proveniţi din familii defavorizate să primească contravaloarea decontului sau să se deconteze doar o parte din contravaloarea abonamentului, ambele sunt în studiu", afirmă Florin Dobrescu, preşedintele Federaţiei Educaţionale Naţionale Braşov.
Neplata integrală a abonametelor de transport pentru elevi ar putea duce la creşterea abandonului şcolar. La nivel naţional, 200.000 de elevi navetişti au mers la şcoală, cu autobuzul, pe banii lor.