Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură a primit o sesizare în urmă cu câteva zile despre o situaţie îngrijorătoare din judeţul Covasna, unde lemnul a fost vândut cu 0,5 lei metrul cub de masă lemnoasă în condiţiile în care, în medie, un metru cub de masă lemnoasă în România se vinde cu 84 de lei.
Pentru a evita astfel de situaţii, Lucia Varga este hotărâtă să modifice radical actualul Cod Silvic.
„În primul rând se va trece la vânzarea lemnului măsurat şi nu estimat. Lemnul se va vinde din rampe şi depozite. Vom stopa şi diminua tăierile ilegale şi vom gestiona durabil această resursă importantă", delcară Lucia Varga - ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură
Preşedinţii asociaţiilor silvice, prezenţi la întâlnirea cu ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, au păreri împărţite.
„Codul Silvic a ajuns în dezbatere parlamentară fără să fie dezbătut cu proprietarii de păduri şi atunci, neavând părerea noastră, a proprietarilor de păduri, evident că vocea noastră nu se regăseşte în propunerile ministerului", afirmă Bogdan Ioan Tudor, preşedintele Federaţiei Proprietarilor de Păduri şi Păşuni "Nostra Silva"
„Furtul masei lemnoase va scădea în situaţia în care acest Cod Silvic va acţiona pentru că vom vorbi de bob numărat şi vom vorbi de un document de completat în momentul în care lemnul a fost pus în vânzare", declară Nicolae Ţucunel - preşedintele Asociaţiei Forestierilor din România.
Proiectul de lege al noului Cod Silvic este, în prezent, în dezbatere parlamentară şi urmează să ajungă în plenul Senatului şi mai apoi în Camera Deputaţilor.