Magor Kovacs are 21 de ani şi de acum este pe propriile picioare. Şi asta pentru că şi-a împlinit visul, acela de a avea propria afacere. Cu ajutorul a 25.000 de euro, bani din fonduri europene, a deschis un hostel cu 6 camere în centrul oraşului Sfântu Gheorghe. Are 24 de locuri, iar cazarea costa cel mult 50 de lei pe noapte. Ştie că fără acest ajutor financiar ar fi durat ani de zile până să îşi deshidă un astfel de hostel.
"Cel mai greu a fost să zic aşa chestii care au fost foarte micuţe de exemplu un prosop sau un covor şi în primul rând nu am ştiut că trebuie aşa ceva sau cât costă şi unde să începem", Magor Kovacs, antreprenor.
O altă tânără care a pus bazele unei afaceri este Kinga Kristo. Lucrează de acasă, are şi o angajată, iar în prezent are un contract cu o firmă din oraşul Sfântu Gheorghe.
"De aia nici nu m-am mutat într-un birou sau un parc industrial că nu e nevoie, ai internet peste tot. E nevoie numai de creativitate şi de muncă" , Kinga Kristo, antreprenor .
Nici Eniko nu a stat departe de gândul unei investiţii proprii. S-a alăturat altor tineri care lucrează la hub-ul deschis în Sfântu Ghoerghe şi tot acolo şi-a lansat afacerea.
"Fondul ăsta m-a ajutat ca să avansez mult mai repede, mi-a dat nişte posibilităţi incredibile deci la această vârstă să reuşesc să iau contactul cu aceste persoane şi să realizez această reţea", Eniko Matyus, antreprenor.
De succesul acestor tineri se ocupă reprezentanţii Incubatorului de Afaceri din Sfântu Gheorghe, care îi sfătuiesc pe aceştia cum se scriu proiectele pentru a obţine bani europeni.
"Aici în incubatorul nostru avem sediul a opt clustere regionale, deci în diferite domenii agro-food până la clusterul balneoturistic sau clusterul de biomasă..s-au creat bazându-ne pe potenţialul regiune centru", Vajda Lajos, director Incubator de Afaceri Sfântu Gheorghe.
Genul acesta de afaceri sunt binevenite intr-un judet in care veniturile si locurile de munca sunt limitate.
"Anul trecut am avut un an în care aproape 1200 de persoane au absolvit 66 de cursuri în 23 de meserii, anul acesta ne-am propus 992 de persoane să fie înmatriculate", Tibor Kelemen, director executiv AJOFM Covasna.
Prin programul "Start-Up - 2014 - O șansă de dezvoltare antreprenorială durabilă în regiunile Centru și Nord - Est" au mai câştigat finanţare alţi doi tineri care au pus bazele unei afaceri în domeniul construcţiei de maşini şi kinetoterapie.
Reporter: Ruxandra Morar
Operator: Mihai Stan