Străjerii de la Cetatea Râșnov, îmbrăcați ca acum 700 de ani, îi introduc pe turiști în atmosfera acelor timpuri. Dar asta și pentru că cetatea a fost restaurată și refăcută întocmai ca în secolul 13. Lucrările de reabilitare au fost finalizate în 2012, iar de atunci, numărul turiștilor este în continuă creștere.
"În 2013 am avut 208.000 de turiști, în anul 2014 am avut 241.500. AU fost încasări de aproximativ 2.200.000 de lei, raportându-ne la 1.700.000, cât a fost în anul 2013", a spus Adrian Veștea - Primar Râșnov.
Povestea cetății îi fascinează pe tot mai mulți turiști. Astfel că în ultimii ani pe lângă români, cetatea Râșnov a început să fie vizitată și de tot mai mulți străini.
"În ultima perioadă au început să vină foarte mulți turiști străini. Când spun turiști străini mă refer la polonezi, nemți, americani, englezi. După Bran și Peleș, cCtatea Râșnov fiind al treilea obiectiv turistic al țării noastre", precizează Gabriel Guteanu- ghid turistic Cetatea Râșnov.
Și pentru a veni cu ceva nou, autoritățile investesc în continuare în dezvoltarea cetății și a zonei. În câteva luni vor începe lucrări de reabilitare a centrului istoric şi va fi inaugurat un parc cu dinozauri.
Din luna martie aici va funcționa un lift cu cremalieră, un lift ce va avea aprox 160 de metri, iar turiștii vor putea ajunge din centrul orașului în cetate în exact două minute.
Și cetatea Rupea a devenit extrem de vizitată din 2013, de când a fost restaurată. Încasările de aici depășesc jumătate de milion de lei, într-un singur an.
"Anul trecut am avut în jur de 70.000 de vizitatori. Este o cifră extraordinară. Se simte și în oraș, și la pensiuni, și pe restaurante, hoteluri și așa mai departe", declară Flavius Dumitrescu - Primar Rupea.
Printre cele şase cetăți restaurate din judeţul Braşov, aflate pe listele agențiilor de turism, este și Cetatea Făgăraș, care anul trecut a fost vizitată de aproximativ 55.000 de turiști.
Reporter: Mirela Palcu
Operator: George Oltean