Reprezentaţii socieţăţii, care administrează Cetăţuia, au anunţat conducerea municipalităţii că vor să vândă monumentul istoric, fiindcă face parte din activele neperformante.
În acest sens s-a luat legătura cu autorităţile braşovene, care deja şi-au exprimat interesul pentru preluarea monumentului.
Edilii au primit o adresă de la proprietarii Cetăţii, care sunt dispuşi să cedeze monumentul în schimbul unor terenuri şi imobile în valoare de aproximativ 5 milioane de euro. În ultimii ani municipalitatea a amenajat căile de acces, a realizat două platforme de tip „Belvedere" şi a iluminat fortificaţia,
Cetăţuia de pe strajă, sau Dealul Cetăţii cum e numit astăzi, a fost un important punct de apărare situat în afara Cetăţii Braşovului. La începutul secolului XV-lea aici se afla doar un turn de veghe completat în 1524 cu un bastion din lemn şi cu 4 turnuri. Din secolul XVIII şi până în 1954 aici a funcţionat o închisoare şi, mai apoi, arhivele statului până în 1975. Abia în 1982, după o amplă restaurare, cetatea a intrat în circuitul turistic.
Obiectivul are nevoie de reparaţii capitale, pe care municipalitatea ar vrea să le facă din fonduri europene.