Cei 40 de studenţi de la Facultatea de Horticultură au fost împărţiţi pe şapte ateliere de lucru, în grupuri mixte, horticultori şi peisagişti. Până duminică se vor ocupa de refacerea şi regenerarea vegetaţiei îmbătrânite a zonelor din jurul Castelului. Primele rezultate se văd deja după doar câteva ore de lucru: terasele edificiului şi-au schimbat înfăţişarea.
"Vegetaţia fiind foarte îmbătrânită, nu a beneficiat până acum de lucrări profunde de specialitate. S-au facut lucrări de specialitate, dar un pic, am zice, mai la suprafaţă", Vera Dobrescu - lector la Facultatea de Horticultură, departamentul Peisagistică.
Restaurarea unui monument istoric de peisaj are nevoie de o pregătire temeinică, astfel că, în paralel, o echipă se ocupă cu documentarea şi arhivistica.
"Noi încercăm să facem tăieri şi de întinerire, de înlăturare a ramurilor uscate ca să creăm spaţiu unde să pătrundă lumina şi să stimulăm apariţia de noi ramuri verzi", spune un profesor.
Pentru ca lucrările să fie executate impecabil, este nevoie de multă pricepere.
"Învăţăm lucruri noi, este foarte bine că învăţăm să facem aceste lucruri aici unde este un monument foarte important şi este foarte plăcut pentru noi", spune o studentă.
"Este o onoare să lucrăm aici la Sinaia, pe Domeniul Regal, trebuie să lucrăm cu grijă", spune alt student.
"În domeniul acesta, practica conteaza în special şi sperăm să ne perfecţionăm", spune un student.
"În zona peluzei centrale, de exemplu, avem pârâul clasic, care anul trecut, la prima intervenâie, nici nu se mai identifica albia lui, anul trecut l-am scos un pic la lumină. Anul ăsta, o să continuăm şi mergem un pic mai sus, dincolo de pod până la cascada regelui Ferdinand", Vera Dobrescu - lector la Facultatea de Horticultură, departamentul Peisagistică.
Studenţii de la Universitatea de Agronomie fac practică şi pe situl de la Floreşti Prahova, unde intervin tot pentru regenerarea peisajului în procesul de restaurare al Palatului Cantacuzino.
Reporter: Mădălina Zamfir
Operator: Lucian Păculea