Demeter Gyorgy are trei câini în gospodărie, însă a fost de acord că microcipeze şi să vaccineze doar două animale şi asta pentru că nu îşi permite mai mult.
" E o treabă bună, dar scumpă. Pentru ţăranii cum suntem noi este cam scump. Ar fi bine să facă mai ieftin ", susține Demter Gyorgy - proprietar câine.
Fiecare animal ce trebuie vaccinat anual împotriva rabiei, trebuie din acest an şi microcipat, pentru identificare. Procedura costă în medie 25-30 de lei pentru fiecare animal. Oamenii de la sate sunt însă nemulţumiţi de măsura luată de autorităţi, asta în ciuda faptului că se tem pentru sănătatea animalelor.
" E bun dar 25 de lei bucata e scump. Trebuiau să facă acesta gratis ", spune un proprietar de câine.
" Eu am avut noroc că am numai doi câini. Vecinul are şase şi costă chiar mult ", adaugă un alt bărbat.
Medicii veterinari de la sate spun că această noua metodă le dă foarte multe bătăi de cap. Deşi este obligatorie, oamenii refuză să vaccineze şi să microcipeze animalele, iar ei pierd banii pe care i-au investi în sistemele de identificare.
" Probleme în teren sunt. Oamenii sunt reţinuţi pentru că nu au bani, zic nu avem bani pentru aşa ceva. Fiind un ordin al autorităţii dar noi ne conformăm şi mergem pe teren să facem treaba. Încercăm să facem cât mai mulţi ", afirmă Todor Istvan, medic veterinar.
De la începutul campaniei, în Covasna au fost vaccinate mai puţin de 10% din cele peste 50.000 de animale. DSVSA suportă doar costurile de vaccinare, nu şi microciparea animalelor.
" Anul trecut în jur de 2000 de câini şi 400 de pisici am vaccinat antirabic şi acum cu noua metodă, până acum am făcut 108 într-o lună. Aşa că este o diferenţă foarte mare şi nici nu vom reuşi să facem întregul efectiv ", spune Sico Laslo, medic veterinar.
" Cei care nu sunt identificaţi prin microcipare practic nu ar putea să fie vaccinaţi. Deci statul suportă aceste cheltuieli, dar costurile de identificare prin microcipare trebuie să fie suportate de proprietar ", declară Emeric Nemes, director adjunct DSVSA Covasna.
Campania de vaccinare a câinilor şi pisicilor se desfăşoară până în luna februarie a anului viitor.