Rezultatele cercetărilor arheologice au scos la iveală faptul că Brașovul există dinaintea anului 1200. Până acum existau documente care atestau orașul din anul 1235. Descoperirea vechii așezări a fost făcută mai mult întâmplător, în urmă cu patru ani
"În 2011 au început lucrările de amenajare a curții Bisericii Negre. În timpul săpăturilor au fost găsite urme ale unei așeyări vechi. Așa că lucrările de amenajare au fost blocate și au început alte lucrări: de cercetare a sitului arheologic", relatează reporterul Digi24 Braşov, Mirela Palcu.
13 luni au durat atunci cercetările pe șantierul arheologic. Zece specialiști au lucrat zi-lumină pentru a scoate la iveală dovezile referitoare la vechea așezare a Brașovului
"După părerea noastră a fost fondat câteva decenii înainte de anul 1200 prin instalarea unei comunități de oaspeți din Europa Occidentală care au construit aici primele locuințe și au făcut un sistem de fortificare. Au pregătit cumva terenul pt înființarea unei așezări importante", spune Daniela Marcu Istrate - arheolog, coordonatorul proiectului.
Pe lângă zidurile locuințelor din acea perioadă, morminte și oseminte, au fost găsite și obiecte care aduc indicii despre prima așezare a sașilor și viața lor. Totodată au fost descoperite și noi informații în ceea ce privește construcția Bisericii Negre. Cercetarea arheologică a arătat ca pentru construirea bisericii au existat două proiecte și că fundațiile bisericii au deranjat atât morminte cât și ruinele unor clădiri din piatră și mortar.
"Începând din secolul 12 s-a constatat că au venit coloniști occidentali în acest loc ori ei au venit și din motive religioase în acest loc, lucru care se știe mai puțin și această tradiție religioasă practic a fost continuată", spune Christian Plajer - prim preot la Biserica Neagră.
Odată șantierul arheologic închis, curtea Bisericii Negre a fost din nou acoperită cu pietriș. Astfel că acum autoritățile locale vor să acceseze fonduri europene pentru a reamenaja curtea și pentru a pune în valoare descoperirile din subteran. Valoarea totală a proiectului se ridică la aproximativ două milioane și jumătate de euro.
"La acest moment avem speranțe mari că pe ghidul de finanțare pe fonduri europene, pe Programu Operațional Regional să atragem fonduri nerambursabile", spune Adina Durbacă - viceprimar, municipiul Brașov.
Toate vestigiile descoperite în curtea Bisericii Negre sunt depozitate momentan. Specialiștii nu vor să se oprească însă aici. Au în plan accesarea unor fonduri europene pentru a continua cercetările chiar prin prelucrarea unor analize ADN. Însă un astfel de proiect ar putea ajunge chiar și la 1 milion de euro.
Reporter: Mirela Palcu
Operator: Alexandru Apetroae