Banii pentru ariile protejate, pierduţi 

Data publicării:
ARII PROTEJATE

Prin proiectul de management al ariilor protejate din judeţul Covasna, iniţiat în 2012, reprezentanţii Consiliului Judetean şi-au propus să găsească cele mai bune soluţii pentru protejarea patrimoniului natural din zonă.

"Conţin nişte habitate, plante şi specii care sunt pe cale de dispariţie sau arealul lor se restrânge şi trebuie protejate. Acolo trebuie făcute studii, trebuie făcute delimitările, deci protecţia în sine necesită bani", Lajos Berde, consilier Agenţia pentru Protecţia Mediului Covasna. 

Însă acest lucru nu s-a întâmplat pentru că, aşa cum spun reprezentanţii CJ, firma care s-a ocupat de proiectarea tehnică.

"Nu a adus documentaţiile complete şi după o tergiversare de aproape 6 luni, deşi el trebuia să vină şi să depună în 60 de zile, noi am fost nevoiţi să desfacem acel contract făcut cu acel birou de proiectare fiindcă am văzut că nu se poate finaliza", Jozsef Nagy, vicepreşedintele CJ Covasna. 

Pe de altă parte reprezentanţii firmei de proiectare care s-a ocupat de realizarea planurilor spun că functionarii de la CJ le-au pus piedici în finalizarea documentaţiei la timp. Până acum în acest proiect s-au cheltuit doar 2 milioane. Restul de 9 milioane de lei au rămas în fondurile Ministerului Mediului pentru că documentaţia nu a fost terminată la timp.

"Le-am atras atenţia că nu au toate elementele necesare ca să putem să facem faza de proiectare tehnică. Adică practic nu aveau studiile de teren. Nu aveau ridicările topo, nu aveau studiul şi analiza apei, debit şi mai multe care erau absolut necesare", Adrian Rădulescu, director firmă proiectare tehnică.

Proiectul de management al ariilor protejate cuprinde situl Dealul Ciucaş, Tinovul Apa Roşie, Râul Negru, Oltul Superior şi Mestecănişul de la Reci.

"Mestecănişul de la Reci se întinde pe o suprafaţă de aproape 2.000 ha. Aici sunt zeci de specii de păsări, plante rare, castori, vidre şi amfibieni. Iar la intrarea în rezervaţie ar fi trebuit să construită de la zero o clădire care sa adăpostească centrul de informare al sitului", Ruxandra Morar, reporter Digi24 Braşov.

Turiştii sunt prea puţin informaţi despre aceste arii protejate, iar localnicii spun că frumuseţea lor ar trebui mai bine promovată. 

"Nu ar fi rău, să mai vină turiştii", spune un localnic.

Acum, reprezentanţii CJ speră ca în perioada următoare să refacă proiectul şi să obţină din nou bani pentur a continua ce au început.

Reporter: Ruxandra Morar
Operator: Alexandru Apetroae

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri