Majoritatea chiriaşilor care locuiesc în case administrate de Regia Imobiliară de Administrare Locativă Braşov sunt bătrâni şi s-au speriat când au văzut că pot rămâne fără energie electrică. Maria Safta este chiriaş într-o locuinţă RIAL de zeci de ani. În urmă cu câteva zile femeia a primit un preaviz în care este înştiinţată că va fi debranşată de la reţeaua electrică, pe motiv că i-a expirat contractul locativ. Femeia s-a speriat şi a mers la Sucursala Electrica, iar aici i s-a cerut să achite o garanţie de 120 lei.
"Faptul că noi plătim o garanţie, ni se solicită să plătim acolo la încheierea actului o garanţie mi se pare un furt", spune Maria Safta.
Contractele de închiriere ale celor mai bine de 1000 de braşoveni pentru locuinţele de stat în care stau au expirat în urmă cu 4 zile. Reînnoirea contractelor este acum blocată pentru că ordonanţa de Guvern, care stabileşte noul nivel al chiriilor, nu a apărut încă.
"Este o ordonanţă care are un termen de valabilitate de 5 ani. Ea se reînnoieşte din 5 în 5 ani, aşteptăm ordonnaţa nouă. Din punctul nostru de vedere contractele sunt valide până la apariţia ordonantei", declară Sorin Păltînea - director RIAL Braşov
Dacă pentru conducerea Regiei Imobiliare de Administrare Locativă Braşov expirarea contractelor nu este o problemă, societatea Electrica cere contracte valabile de închiriere ca să nu sisteze furnizarea curentului electric.
Potrivit reprezentanţilor Electrica Furnizare nu se vor încheia contracte noi până când cei care stau în locuinţe de stat nu vor prezenta noile contracte de închiriere ale locuinţelor. Cât despre garanţiile cerute, Electrica susţine că sunt percepute conform legii.
La Braşov, chiria pe spaţiile locative porneşte de la 80 de bani pe metrul pentru spatiul inchiriat, la care se adaugă un coeficient de zonare şi un coeficient de inflaţie pe ultimii cinci ani. De exemplu, chiria pentru un spaţiu locativ situat în centrul vechi, pentru un apartament cu două camere, costă în jur de 100 de lei/lună.