Unul dintre cei mai renumiţi maeștrii cofetari din lume le-a explicat cofetarilor români se fac cele mai frumoase ornamente pentru torturile festive. Florile de zahăr au fost principalele motive ale cursului, având în vedere că aceste mici detalii reprezintă cea mai importantă parte dintr-un decor de nuntă sau un eveniment special.
"Este o artă și eu m-am autoeducat în acest sens. Într-adevăr m-am uitat prin cărțile multora ca sursă de inspirație, dar acum îmi place să îmi fac propriile forme de silicon pentru a face partea din față și din spate a unei petale. Este cea mai bună modalitatea de a păstra florile. Florile proaspete rezistă doar o zi pe un tort, în timp ce acestea pot fi păstrate pentru totdeauna", spune Robert Haynes, maestru cofetar.
Florile se realizează cu o pastă de zahăr și cu ajutorul unor forme pentru petale. Se mai folosește un clei special pentru prinderea petalelor și pudră de culoare, toate comestibile. Iar timpul de lucru la un singur ornament durează de la câteva ore la câteva zile.
Deși meseria de cofetar presupune multă migală, realizarea unor astfel de flori ornamnentale le poate da multă bătaie de cap celor care încearcă să le realizeze.
„E extraordinar de migălos și cere foarte multă răbdare. E o muncă de chinez bătrân cum s-ar zice pe la noi, dar rezultatele sunt spectaculoase", spune un participant la curs.
„Învățăm lucruri foarte noi și foarte amănunțite, secrete, din natură luate de fapt pe care le aplicăm în lucrul cu pasta dulce", spune alt participant la curs.
Cursurile sunt atât pentru începători, cât și pentru avansați și durează mai multe zile, în funcție de pregătirea participanţilor.
Reporter: Ruxandra Morar
Operator: Dan Dascălu