Sute de locuinţe din satele Săcel, Vale, Fântânele și Sibiel rămân fără apă, după șapte seara. Oamenii sunt sfătuiți să consume mai puțin și să nu își mai ude grădinile cu apa din rețea, pentru că vor rămâne fără niciun strop.
Localnicii spun că plătesc pentru cât consumă și nu văd niciun motiv să folosească mai puțină.
"Apă seara nu este, într-adevăr. Nu putem face baie după ora... să zic eu 10:00. Dacă ai rămas după 10:00, cel târziu, nu mai este apă. Este, foarte puțin, dar n-ai presiune", spune un localnic.
"Ce să facem? Care udă, și plătește. Care nu udă, nu plătește", spune alt locanic.
Satele care au acum probleme cu furnizarea apei sunt alimentate dintr-un sistem de puțuri forate. Practic, la robinet au apă direct din pânza freatică, iar dacă nu plouă, rezervele se împuținează. Reprezentanții firmei furnizoare i-au avertizat pe oameni să nu își mai stropească grădinile cu apă de la robinet.
"Din cauza lipsei de precipitații din ultima vreme, stratul acvifer s-a redus considerabil. De asemenea, trebuie să subliniez faptul că actualul sistem de alimentare și de distribuție a apei potabile, în cele patru localități, este dimensionat pentru un consum normal, respectiv pentru un consum care se referă doar la necesarul casnic și uman", declară Thomas Roth, purtător de cuvânt Apă-Canal.
Autoritățile locale vor să sape acum noi puțuri, ca să suplimenteze resursele de apă potabilă. Costurile vor ajunge, cred reprezentanții Primăriei, la câteva sute de mii lei.
Se va face și o prospecțiune, ceea ce, din nou, presupune costuri, pentru că nu poți să forezi și să vezi de ce dai. Adică trebuie sondat locul respectiv. Sperăm din tot sufletul să găsim apă, să nu ne trezim că avem alte probleme", a declarat Horaţiu Răcuciu, primarul lolcaităţii Sălişte
Este pentru prima dată în ultimii 20 de ani când locuitorii din județul Sibiu se confruntă cu raționalizarea apei de consum.
Reporter: Adela Mohanu
Operator: Lucian Sandu