În martie 1990, conflictul interetnic din Târgu Mureş a degenerat în lupte de stradă. Cinci oameni au murit. 24 ani mai târziu, primarul UDMR din Sfântu Gheorghe ameninţă că scenariul s-ar putea repeta.
Spune că factorul declanşator al revoltei maghiarilor poate fi acum decizia prefectului de a-i amenda pe participanţii la un miting, care au cântat doar imnul Ungariei, nu şi pe al României, cum cere legea. În semn de protest, secuii ies în stradă de patru zile.
"În 1990 securiştii au provocat un conflict etnic, dacă securiştii şi de data asta vor provoca un conflict etnic se va întâmpla. Prefectul poate fi o armă a securiştilor", a declarat Szabo Odon, preşedinte executiv UDMR Bihor.
Primarul care a declanşat ancheta procurorilor DIICOT se apără şi spune că declaraţia lui nu conţine nimic ameninţător.
"Eu sunt foarte liniştit, sunt convins că în momentul în care voi ajunge, dacă voi ajunge, în faţa procurorilor, ei vor lua nu traducerea, ci textul pe care l-am rostit", a declarat Antal Arpad - primarul municicpiului Sfântu Gheorghe, UDMR
"Ameninţare din partea UDMR-ului nu a fost. Ameninţare a fost din partea prefecţilor Guvernului României care timp de 2-3 ani de zile mai multe duzine de procese ne-au dat în cârcă", a declarat Tamas Sandor - preşedintele CJ Covasna.
Procurorii DIICOT au pornit ancheta fără să incrimineze pe cineva. Anchetează doar faptele.
"E foarte grav când o instituţie cum este DIICOT demarează anchete pe declaraţii politice", a spus Marton Arpad - deputat UDMR
Reporter: Teodora Nicolae
Operator: Zoltan Rapo