A fost o vreme când o combina Fergusson era un adevărat lux pentru fermieri. Astăzi, însă, utilajul este depăşit, iar ca să ţină pasul cu vremurile, oamenii apelează la ajutorul băncilor și, bineînțeles, al Uniunii Europene. Şi aşa, însă, banii vin foarte greu.
"Noi trebuie să adunăm 500.000 de euro şi abia după aceea se depun documentele pentru cererea de plată şi se poate cere valoarea nerambursabilă. Un ajutor substanţial din partea statului, în România, nu există", spune fermieru Paul Tatu.
"Ca în orice activitate e nevoie de investiţii, de actualizare, pentru că randamentele sunt mai bune, consumurile sunt mai mici, calitatea produsului e mai bună", este de părere Mihai Tatu, fermier.
În teorie, programul rabla pentru agricultori există, dar nu funcționează, din lipsă de fonduri. Convinși că statul nu îi va ajuta prea curând cu bani ca să-şi cumpere utilaje noi, Mihai și Paul Tatu au făcut un credit ca să cumpere o maşină performantă de recoltat cereale.
Fermierii se pot lăuda de acum că au una dintre cele mai performante combine din ţară. Are pilot automat şi, de asemenea, toate celelalte funcţii sunt automatizate şi comandate printr-un panou electronic. Are instalaţie de aer condiţionat şi sistem GPS pentru orientare pe câmp. De asemenea, randamentul ei este de 40 de ori mai mare decât al unei combine vechi.
Noua combină de 210.000 de euro a fost testată pe câmp, iar proprietarii au rămas încântaţi de rezultat. La fel şi ceilalţi cultivatori veniţi să vadă bijuteria mecanizată la treabă. Mulţi şi-ar dori să îşi înlocuiască şi ei utilajele cu altele noi.
O combină ca cea a familiei Tatu costă peste 20.00 de euro. Pentru că recolta din toamnă se anunţă bună, iar kilogramul de grâu s-ar putea vinde cu 60 de bani, fermierii trag speranţe că o să recupereze curând investiţia.