De când a venit primăvara, în judeţul Harghita au fost afectate de incendii de vegetatie 314 hectare de teren. Pompierii spun că cifrele din ultimii ani sunt dezolante. În 2012, de exemplu, au fost peste 250 de incendii, care au distrus aproape 1300 de hectare. În zona oraşului Vlăhiţa, practica este la ordinea zilei. Pompierii voluntari nu au reuşit de fiecare dată să îi găsească pe cei care au pus foc miriştei.
"Numai incendiu am găsit. Când am fost anunţaţi şi ne-am deplasat la faţa locului numai incendiu am găsit. Nici proprietarii, nimeni nu a fost aici la faţa locului", declară Barabasz Pal - şef SVSU Vlăhiţa, jud. Harghita.
"Este foarte greu, de cele mai multe ori nu avem numele proprietarilor terenurilor afectate. Sunt foarte puţine cazuri, 5-10%, în care din relatările vecinilor sau şefilor de servicii voluntare avem şi numele proprietarilor terenurilor afectate", a spus col. Ovidiu Dudu - ISU Harghita.
Agricultorii care recurg la această practică riscă să piardă subvenţiile de la Uniunea Europeană. Specialiştii spun că prin aceste incendieri creşte riscul de a fi distruşi primii 10 centimetri din sol, iar culturile pot fi afectate permanent. Fermierii riscă astfel amenzi usturătoare.
"Poate fi pierderea unei părţi din suvenţie sau poate să ajungă până la pierderea 100% a subvenţiei, având în vedere că, uneori, prin ardere, fermierul înlocuieşte coasa cu chibritul", a declarat Haschi Andras - şef APIA Harghita.
Doar în ultimul an, Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură a acordat 100 de astfel de sancţiuni.
Reporter: Liviu Beju
Operator: George Oltean