În Braşov, dezinsecţia şi deratizarea nu mai sunt servicii oferite cetăţenilor ci obligaţii pe care aceştia trebuie să le respecte an de an. Unii fac dezinsecţie, alţii, nu.
"N-am avut iniţiativa asta, dar am o părere bună. Mai ales că-s copiii ăştia în vacanţă şi sunt încontinuu pe stradă şi în parcuri şi peste tot, e nevoie, da", a spus un localnic.
Primăria intervine în spaţiile publice: în parcuri, în locurile de joacă pentru copii şi în cartiere, în faţa blocurilor. În fiecare dimineaţă, începând cu ora 6:30, echipele de la dezinsecţie vin şi pulverizează peste plantele din faţa blocurilor substanţele care ar trebui să scutească locatarii de lupta cu insectele.
Substanţele folosite pentru dezinsecţie nu sunt toxice pentru organismul uman.
"Au efect numai asupra insectelor. Se fac şi tratamente contra căpuşelor, în locurile de joacă şi în zonele de agrement", a precizat Gheorghe Iliescu - inspector Primăria Braşov.
Braşovenii care au gospodării individuale, agenţii economici, instituţiile publice şi asociaţiile de proprietari au obligaţia să facă dezinsecţia pe suprafeţele pe care le deţin. Cine nu se supune acestei reguli, plăteşte amendă.
"Degeaba facem noi deratizare la platformele de gunoi, dacă asociaţiile de proprietari nu fac acelaşi lucru în beciuri. Pentru persoanele fizice amenda este între 1.000 şi 1.500 de lei, iar pentru persoanele juridice între 1500 şi 2.500 de lei", a declarat Sorin Toarcea - purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov.
Campania de dezinsecţie se desfăşoară până în 18 august.