În judeţul Braşov, cele mai mari eforturi de căutare au fost făcute astăzi în pădurile din zona cabanei militare Diham. Jandarmii şi pompierii au urcat pe munte, s-au împrăşitiat pe o rază de câteva sute de metri şi au pornit căutările.
"Se ţine permanent legătura verbal şi vizual cu toate elementele. Este o acţiune dificilă având în vedere terenul accidentat şi zona împădurită, deasă", spune plt. mj. Aurel Grădinaru, şef post Jandarmeria Montană, Predeal.
Căutări au avut loc şi în Masivul Postăvarul. Câteva zeci de salvamontişti, jandarmi montani şi alpinişti au luat muntele la pas şi au verificat cele mai periculoase şi mai abrupte zone.
"Am căutat pe partea de abrut de la Masivul Postăvaru până aici în Colţii Cheii, zonele care au fost mai acoperite cu pădure şi cu pereţi de stâncă, pentru că pentru asta am fost pregătiţi astăzi cu corzi şi cu echipament special", a precizat plt. Marian Blajiu, şef post Jandarmeria Montană, Zărneşti.
Căutarea pilotului nu înseamnă însă doar muncă de teren.
"Avem oameni care stau pe calculator şi analizează fiecare poză. Dacă e ceva care atrage atenţie, atunci se măreşte şi se trimite acolo un elicopter sau o echipă de verificare. Deci, şi paralel cu tot ce se face, se face o analiză a pozelor primite de la anumite drone care au fost în zonă şi au căutat", a declarat Raed Arafat - secretar de stat MAI.
Astăzi, un singur elicopter a fost trimis pe unul din trasee, să verifice o informaţie primită prin 112. Autorităţile au decis să nu mai folosească aparatele de zbor, doar în cazul în care au de verificat indicii clare.
Reporter: Claudiu Loghin
Operator: Dan Dascălu