Descoperire de patrimoniu, în judeţul Braşov. Un bărbat pasionat de istoria antică a descoperit 220 de monede dacice, pe un deal din nord estul judeţului. Monedele au fost găsite cu un detector de metale, iar tezaurul este evaluat de specialiştii Muzeului de Istorie Braşov.
Descoperirea a fost făcută în luna octombrie, pe un deal din apropierea localităţilor Ormeniş şi Augustin. Locul descoperirii este un platou situat pe un deal cu versanţi înclinaţi.
"Trebuia să găsesc acolo ceva care să îmi confirme bănuiala. Trebuia să găsesc, era o zonă extraordinară. Cred că la a patra groapă am scos prima monedă. Insistând în zonă, am găsit a doua monedă. Monedele au fost foarte împrăştiate, au ieşit, până la urmă, 220 de monede", Fănel Şerban, autorul descoperirii.
Descoperirea a fost făcută cu un detector pentru metale. Autorul a scos la lumină 220 de monede, pe care le-a încredinţat specialiştilor de la Muzeul de Istorie Braşov. Cu ajutorul arheologilor, la faţa locului au mai fost descoperite cinci monede. Sunt monede dacice, din perioada dintre secolul 2 ÎHr şi secolul 1 DHr, care imită monedele greceşti.
Autorul descoperirii este pasionat de istoria antică şi deţine legal detectorul de metale. În 2014, Fănel Şerban a dezgropat 21 de verigi dacice din aur, vechi de aproximatit trei mii de ani. Obiectele de patrimoniu au ajuns la Muyeul Naţional de Istorie. Conform legii, autorii unor astfel de descopriri pot primi de la stat o despăgubire cu valoarea între 30 şi 45 la sută din valoarea estimată a tezaurului. Fănel Şerban nu a fost despăgubit nici până acum, pentru verigile dacice din 2014.
Reporter: Claudiu Loghin
Operator: Lucian Păculea