Militarii de la Brigada 21 Vânători de Munte "General Leonard Mociulschi" din Predeal au sărbătorit Ziua Armatei dar şi pe cea a vânătorilor de munte cu expoziţii de tehnică militară şi armament şi au impresionat invitaţii cu două exerciţii simulate. Tot aici, în cadrul ceremoniilor militare şi religioase a fost dezvelit bustul generalului Mociulschi, patronul spiritual al militarilor din cadul brigăzii.
Evenimentul organizat la Brigada 21 Vânători de Munte Predeal a fost unul restrâns, cu doar câţiva invitaţi. Momentul a debutat cu o ceremonie militară la care au luat parte peste 200 de militari. După intonarea imnului a fost dezvelit bustul protectorului Brigăzii 21 Vânători de Munte - generalul Leonard Mociulschi. La acest moment a fost prezent nepotul generalului, care a primit şi un cadou simbolic.
"Frate al bunicului meu, generalul Mociulschi, care a fost ca un bunic pentru mine, a fost comandant al acestei prestigioase unităţi şi cu mare emoţie şi bucurie împărtăşesc această sărbătoare a vânătorilor de munte", Adrian Leonard Mociulschi - nepotul generalului Mociulschi.
Festivităţile au continuat cu o expoziţie de tehnică militară. Militarii au stat la dispoziţia invitaţilor cu informaţii despre armele expuse. Acesta, de exemplu, este un aruncător de grenade.
"Are o bătaie maximă de 500 de metri, bătaie cu foc, eficace, undeva la 400 de metri, greutatea este de 6300 de grame", caporal Mihai Mardar - vânător de munte.
Cele mai spectaculoase au fost demonstraţiile militarilor. Prima a fost coborârea în rapel, cu echipament specific alpiniştilor.
A urmat apoi simularea eliberării unui ostatic, înalt diplomat, din mâinile teroriştilor. Chiar dacă, în general, o astfel de intervenţie este orchestrată de Brigada Antiteroristă SRI, militarii au demonstrat că o pot duce şi ei la capăt cu succes.
"Exerciţiile coroborează un profil al instrucţiei alpine la o stâncă artificială, care este prima secvenţă de instruire alpină a vânătorilor de munte şi am intrat la o mixtură între o acţiune antitero şi o acţiune aplicată în operaţii speciale a vânătorilor de munte, acţiune pe care noi o desfăşurăm doar în condiţii de criză", lt. Col. Cristian Cristescu - comandantul batalionului 21 Vânători de Munte.
Armata Română sărbătorește Ziua Vânătorilor de Munte în data de trei noiembrie. Serbările de Ziua Armatei, însă, au fost un bun prilej pentru celebrarea în avans a unui secol de existenţă a Vânătorilor de Munte, zişi şi cavaleri ai florii de colţ.
Reporter: Sorina Secelean
Imagine: Dan Dascălu