Pompierii braşoveni fac cursuri de alpinism utilitar pentru a putea interveni mai uşor şi mai prompt atunci când sunt nevoiţi să acţioneze la înălţime. 17 militari învaţă cum că salveze oameni blocaţi la înălţime, cum să îi coboare pe corzi, şi cel mai important, cum să se asigure corect atât ei, cât şi persoana pe care o salvează.
Cei 17 pompieri din Braşov își perfecționează tehnicile de intervenţie din medii ostile, în spaţii înguste sau sub dărămături. Toate aceste noţiuni le vor fi de folos în cazul unor calamităţi naturale.
"Aven nevoie să deprindem noi tehnici prin care dezvoltăm sisteme de salvare a persoanelor încarcerate în diverse situaţii din clădiri dărâmate în urma cutremurelor sau alte situaţii care ar putea periclita viaţa acestora", plt. maj Valentin Ciolan - ISU Braşov.
"În misiunile noastre de salvare ne întâlnim cu o mulţime de astfel de situaţii în care este nevoie să acţionăm pe corzi", loc. Dan Colniceanu - ISU Braşov.
"Trebuie să fim pregătiţi, să... Fără pregătire şi fără să ai ore în coardă ... Una este teoria şi alta este practica", plt. maj. Bogdan Aramă - ISU Braşov.
Cursurile se ţin într-o sală special amenajată şi sunt predate de intrstructori profesionişti.
"Aceste cursuri sunt structurate pe 3 nivele, de la cel mai uşor pentru cei fără experienţă, până la salvări foarte avansate", Alexandru Cantor, instructor.
"Toată lumea învaţă, sunt foarte bucuros. Mă ajută, o să îmi fac o bună experienţă aici şi o să învăţ multe de la profesorii din România. Sunt din Congo, Brazzaville dar trăiesc în Africa de Sud", pompier.
Cursurile se desfăşoară săptămmânal. Până acum, pompierii braşoveni care voiau să Participe ei erau nevoiţi să meargă la antrenamente în Bucureşti unde exersau alături de luptătorii de la Serviciul Român de Investigaţii.
Reporter: Sorin Secli/ Operator: Richard Szabo