Veterinarii Grădinii Zoologice din Timișoara nu s-au mai confruntat în ultimii ani cu temperaturi atât de scăzute, mai ales că în vestul ţării iernile sunt de obicei blânde. Însă acum, se văd nevoiți să găsească variante pentru a le asigura căldura animalelor de la Zoo, care suferă deja din cauza frigului: au suplimentat numărul caloriferelor electrice din cuști, apa se schimbă mult mai repede, pentru că altfel îngheață, iar meniul cuprinde mult mai multe proteine decât în zilele obişnuite. „Le mai punem apă caldă. Ce-or avut, or băut-o și deja uite, o înghețat ce o rămas.”
Din oră în oră, îngrijitorii de la Zoo le pun apă caldă animalelor, care au nevoie de atenție suplimentară din cauza gerului. Opilion a ajuns în urmă cu jumătate de an la Grădina Zoologică din Timişoara. Iar zebra este una dintre cele mai afectate specii.
„Speciile din continentul african și cele din America de Sud, în cazul nostru zebra și antilopa eland și tapirul. Fiecare rație a animalelor este predominant îmbunătățită în proteine și minerale”, explică Mihai Afrenie, veterinarul Grădinii Zoologice Timișoara.
Cele peste 250 de exemplare de animale primesc în această perioadă mai multe fructe, carne și cereale, alimente care le ajută să suporte gerul. Până și ursul a săpat o vizuină în pământ, pentru a se ascunde de frig.
Maimuțele au fost mutate în spații închise, unde sunt montate calorifere electrice.
„Avem asigurată o temperatură optimă pentru ele, avem calorifere electrice, avem panouri radiante, centrale electrice, centrale pe lemne, depinde fiecare adăpost cum este dotat. În momentul de față avem cam 20 de calorifere prin adăposturi”, adaugă Claudiu Chira, directorul Grădinii Zoologice Timișoara.
Grădina Zoologică din Timișoara are 56 de specii și aproximativ 250 de exemplare de animale.