Cămin cultural, în curtea unui monument istoric
Construcție nouă, la câțiva pași de un monument istoric. Într-un sat din județul Hunedoara, primăria construiește un cămin cultural la mai puțin de 20 de metri distanță de o biserică de lemn veche de peste 2 secole. În timp ce edilii spun că satul avea nevoie de o sală de evenimente, localnicii susțin că sunt prea bătrâni pentru activități culturale sau... dansante. Avize există pentru construcția căminului, iar o viitoare monitorizare a șantierului va demonstra dacă proiectul inițial și perimetrul protejat al bisericii au fost respectate.
Ridicarea căminului cultural din satul Ribicioara a început în 2017 și ar trebui să fie gata în acest an. Clădirea modernă este construită la doar câțiva pași de o biserică de lemn din secolul al 18-lea, inclusă în lista monumentelor istorice de categoria A.
”Potrivit primarului, Ribicioara era singurul sat din comună fără cămin cultural. Doar că aici nu mai trăiesc mai mult de 40 de persoane, drumul de acces spre sat este de pământ, iar unele gospodării nu au nici acum curent electric”, relatează Andrada Velciov, jurnalist Digi24 Timișoara.
”Localnicii și-au dorit această clădire, să-i zicem cămin cultural, pentru că de 30 de ani fac drumuri la alegeri nu știu, poate e o aniversare, majorat, mai nou avem taxă de închiriere și se țin parastase și pomeni”, a spus Ioan Faur, primarul comunei Ribița.
Oamenii din sat spun însă că lucrurile nu stau chiar așa.
”(Reporter: Aveați nevoie de cămin cultural? Ce-o să faceți acolo?) Eu ce să fac, bătrână? Nimic, copiii mi-s plecați prin Brad, prin Spania dacă îs numai oameni bătrâni, bătrâni ce să facă cu el, cine să mai meargă la joc”, a spus un localnic.
Pentru construcția căminului există avize, atât de la Ministerul Culturii, cât și de la comisia zonală a Direcției Regionale pentru Patrimoniu Timișoara. Specialiștii spun însă că vor fi nevoiți să monitorizeze lucrările.
”Ea are cele 2 avize necesare autorizării ei am discutat și cu primăria Ribița în eventualitatea monitorizării lucrării, se va întâmpla asta, tocmai pentru a se respecta termenele și soluția avizată de către noi”, a declarat Dorin Kladi, Direcția pentru Cultură și Patrimoniu Hunedoara.
”Am obținut avizele necesare, așa am considerat noi, acuma e o discuție cu zona de protecție”, a spus Ioan Faur, primarul comunei Ribița.
Căminul cultural are 133 de metri pătrați, iar suprafața totală alocată construcției este de 400 de metri pătrați. Lucrările costă 500 de mii de lei, bani din bugetul local al comunei Ribița.
reporter: Andrada Velciov/ operator: Tiberiu Mariș
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News