Chiar dacă este scurtă, vacanța dintre semestre se dovedeşte a fi un bun prilej pentru ca sute de copii să meargă în tabere, la munte. În zona Predealului, sunt organizate anual tabere de ski iar cum sezonul acesta este zăpadă din belşug, organizatorii nu au ratat ocazia. Pe o pârtie privată, în zona Pârâul Rece, 26 de copii învaţă ABC-ul sporturilor de iarnă iar cei care nu au încălţat clăparii pentru prima dată întăresc relaţiile de prietenie construite în taberele trecute şi participă chiar şi la activităţi de dezvoltare personală.
Ziua începe devreme pentru micuţii aflaţi în această tabără, la Pârâul Rece. La 09:00 dimineaţa, după micul dejun, îşi pun schiurile sau placa în picioare şi se apucă de treabă. Vremea este numai bună, soarele generos iar imaginea Postăvarului tronând peste împrejurimi creează cadrul perfect pentru o zi de schi perfectă.
Printre copiii mai mari sunt unii care au trăit experienţa sporturilor de iarnă de nenumărat ori. Alţii, sunt pentru prima dată în tabără. Cu grijă şi multă răbdare, instructorii îi învaţă tot ce trebuie să ştie. Copiii sunt împărţiţi PE categorii, iar programul de training este personalizat, în funcţie de capacităţi şi nivelul de experienţă.
"Primul pas pe care trebuie să-l facem este să îi învăţăm să simtă placa şi să înţeleagă cum se comportă pe zăpadă, alunecarea ", Ileana Botez - instructor de snowboard.
"Dezvoltă foarte mult simţul de echilibru, care e foarte important şi îi ajută să se menţină în formă şi pe perioada iernii. Le schimb percepţia despre iarnă, nu mai este anotimpul în care stăm în frig, este anotimpul în care ne distrăm şI stăm pe zăpadă" , Vlad Manolache - instructor de snowboard.
Grupul este eterogen, de la 7 la 17 ani dar asta nu îi împiedică să se distreze împreună. Astfel, leagă prietenii care pentru mulţi durează ani de zile.
"Am 13 ani sunt, cred, a 40-a oară într-o tabără de genul acesta. La tabăra de schi cred că sunt a 14-a oară. M-a făcut mult mai prietenos, mult mai matur şi mult mai sociabil", elev.
Nu doar schiul este însă scopul pentru care părinţii aleg să îşi trimită copiii în tabără.
"Acum se bate foarte mult monedă pe tot ce înseamnă dezvoltare personală, şi la adulţi, şi la copii. Aseară le-am proiectat un film, în care este vorba despre un schior care şi-a dorit să ajungă la Olimpiadă şi a reuşit. Şi astăzi vom face un minitraining, pe baza obiectivelor, să înţeleagă cât de important este să ai obiective şi să munceşti pentru ele", Mihaela Manolache - manager de proiect.
"Am învăţat lucruri noi despre personalitatea noastră, a fiecărui om. Şi ce ai descoperit despre tine? Că trebuie să am mai multă încredere în mine şi să învăţ să fiu mai îndrăzneaţă!", elev.
O astfel de tabără costă Aproape 1300 de lei şi durează şase zile, pentru 24 de copii. Pentru cei care nu vin cu echipament de acasă, costurile cresc cu maximum 30 de lei, pentru închirierea schiurilor.
Reporter: Sorina Secelean
Imagine: Dan Dascălu