Săptămâna care decide viitorul Americii. Cum îi provoacă Biden pe democrați

Data actualizării: Data publicării:
Liliana Ruse
Liliana Ruse
Jurnalist Digi24
liliana ruse

Într-o scrisoare pe care le-a adresat-o congresmenilor democrati, președintele Joe Biden anunță că este determinat să rămână în cursa electorală. Este un răspuns sfidător la adresa celor care i-au cerut, în ultimele zile, să se retragă, după dezastrul din confruntarea televizată cu Donald Trump. O analiză a New York Times arată că, pentru Biden, urmează cea mai importantă săptămână a președinției sale, deoarece va trebuie să gestioneze sprijinul din ce în ce mai redus al democraților și temerile că rămânerea lui în competiția cu Donald Trump va conduce la o victorie lejeră a fostului președinte.

Pentru Joe Biden, urmează deci o săptămână dificilă, în care va trebui să le demonstreze din democraților Congres (și nu doar lor) că este apt să câștige alegerile. Câteva evenimente vor arăta dacă este sau nu capabil să ducă până la capăt, cu succes, o nouă campanie electorală. Iată momentele importante din următoarele zile, conform jurnaliștilor de la New York Times.

Summit-ul NATO de la Washington. Joe Biden va fi, timp de trei zile, gazda întâlnirii la vârf a Alianței Nord-Atlantice. Deși agenda este una care celebrează aniversarea a 75 de ani de NATO, Alianța trece printr-un moment dificil în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina, pe fondul temerilor că o schimbare la Casa Albă, după alegerile din noiembrie 2024, va slăbi coeziunea și chiar unitatea NATO. Biden nu se va putea concentra asupra chestiunilor care țin de viitorul Alianței, pentru că va fi chestionat în permanență cu privire la propriul viitor. Consilierii săi au promis o campanie electorală agresivă după 15 iulie, însă sunt temeri că va fi târziu pentru recuperarea handicapului față de Trump.

O conferință de presă după eșecul dezbaterii directe cu Donald Trump. Atât Biden, cât și consilierii lui, le-au promis reporterilor acreditați la Casa Albă că va ține, singur, această conferință și că va răspunde la absolut toate întrebările. Cel mai probabil, notează New York Times, conferința va avea loc joi, după ce se va încheia summit-ul NATO. Spre deosebire de predecesorii săi, pentru care astfel de întâlniri cu presa făceau parte din rutina prezidențială, Biden nu a mai ținut o conferință de presă din noiembrie 2022, cu excepția celor din vizitele internaționale. Conferința de presă va conta mult pentru democrații care așteaptă să vadă dacă președintele mai poate face acestui tip de presiune, cu întrebări dificile, imposibil de controlat de către consilierii lui Biden. Întâlnirea lui Biden cu reporterii acreditați la Casa Albă vine după un scandal uriaș generat de dezvăluirea că doi dintre jurnaliștii care l-au intervievat pe Biden, pentru posturi de radio locale, au primit în avans lista cu întrebările care au compus, apoi, interviul cu președintele.

Turneul electoral din Pennsylvania, unul dintre statele decisive (așa numitele swing states) în scrutinul din noiembrie. Biden a avut deja câteva întâlniri electorale în Philadelphia și Harrisburg, însă programul său pentru următoarele evenimente este încă neclar, deși reprezentanții campaniei sale au anunțat deja calendarul de campanie pentru vicepreședintele Kamala Harris, care va merge în Las Vegas și Dallas.

Noi dezertări în tabăra democraților. Mai mulți lideri democrați au cerut, într-o întâlnire departe de public, ca președintele să-și încheie campania și să se retragă. Defecțiunile în rândul Partidului Democrat sunt încă limitate, dar pare că ele nu se vor opri. La rândul lui, Joe Biden le-a transmis democraților că este sătul de elitele partidului și că toți contestatorii săi ar trebui să-l contracandideze, la Convenția Democrată.

Alegerea vicepreședinților. Dacă în cazul lui Biden, Kamala Harris rămâne opțiunea principală pentru funcția de vicepreședinte, lucrurile sunt mai complicate în tabăra lui Donald Trump. Există mai mulți pretendenți, printre care senatorul J.D. Vance sau senatorul Marco Rubio. Ambii au anunțat că susțin ideea lui Trump ca, în cazul unei victorii în alegeri, să fie numit un procuror special care să-l ancheteze pe Joe Biden.

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale