Editorial Vaccinarea în impas. Criza de soluții
Euro-zbaterile din ultimele zile sunt elocvente pentru dificultatea UE de a face pasul de la bune intenții la soluții, în problema esențială a momentului: nevoia disperată de a intensifica ritmul de vaccinare anti-Covid.
Managerii marilor companii farmaceutice și comisarii pentru Sănătate și Piața internă au fost audiați, joi, de comisiile europarlamentare responsabile pentru sănătate și industrie-cercetare. Concluzia mea este că UE, neavând infrastructura proprie pentru producția în masă de vaccinuri, e la mâna producătorilor - fiecare din aceștia cu problemele, specificul și interesele proprii. Am primit, în Parlamentul European, explicații despre amploarea și ineditul provocării pandemice și asigurări că se extind fabrici, că se caută centre de producție și de punere în flacoane și că se va intensifica ritmul livrărilor.
Problema de fond, însă, sunt obligațiile contractuale asumate și nerespectate. Iar UE este neputincioasă, după cum s-a văzut și la summit-ul din aceeași zi al șefilor de state și guverne. În condițiile în care numai 8% din populația Uniunii a primit cel puțin o doză de vaccin, n-am văzut formulată nicio soluție pentru imensa problemă logistică...
S-a comunicat, în reuniunea liderilor țărilor UE, că s-au livrat către acestea, până acum, 51,5 milioane de doze, din care s-au administrat 29,17 milioane de doze. Așadar, peste 20 de milioane de doze de vaccin stau, acum, în congelatoare! Unde și de ce?
Președinta Comisiei Europene a prezentat, în cadrul reuniunii, o hartă cu 41 de locații din UE, unele fiind capacități de producție funcționale, altele avute în vedere pentru a deveni operaționale în perioada imediat următoare. Dintre aceste centre, 11 sunt în Germania, 5 în Belgia și 3 în Olanda. Cele mai estice puncte sunt Viena și Praga. De ce?...
Am remarcat, totuși, efortul președintei Comisiei de a da asigurări că va fi atinsă ținta de a se vaccina 70% din populația adultă din UE, până la finalul verii. Asta ar însemna 255 de milioane de cetățeni vaccinați, din cei 365 de milioane de europeni cu vârste peste 18 ani. N-am auzit încă nicio formulă magică prin care să se poată împlini minunea care ar permite revenirea la o viață normală...
Din păcate, s-a renunțat la ideea mai veche a președintelui Consiliului, Charles Michel, de a determina producătorii să facă publice brevetele și licențele pentru vaccinuri, pentru a facilita extinderea producției. De altfel, managerii companiilor farmaceutice prezenți la audierea europarlamentară s-au declarat împotrivă.
În schimb, Consiliul European a discutat despre oportunitatea certificatului de vaccinare, pe post de pașaport turistic. Țările sudice fac presiuni pentru a-și putea organiza sezonul de vară, de care sunt atât de dependente. D-na von der Leyen a explicat că ar dura trei luni punerea la punct a unui model standard de certificat. Partea bună e că majoritatea țărilor membre acceptă ideea. Partea proastă e că nu s-a luat încă o decizie efectivă.
Dar cum se raportează România la problemele astea? Disputa Cîțu - Năsui e foarte expresivă. Și arată că premierul și ministrul Economiei trăiesc în lumi paralele. Useristul zice că lucrează la acorduri cu Grecia și Israel, penelistul spune că nu a dat mandat niciunui ministru pentru discuții bilaterale despre pașaportul de vaccinare.
În condițiile astea, mai îndrăznește cineva să-i întrebe pe oamenii ăștia cum pregătesc ei sezonul estival intern? Asta, după ce au anulat voucherele de vacanță, într-un moment critic, când toate celelalte state europene caută soluții să-și ajute sectorul turistic aflat la pământ și cetățenii epuizați moral și financiar...
Să dea Domnul să trecem cu bine peste pandemie, să scăpăm de virus!
Dar doar dacă , până atunci, nu ne omoară pe toți virusul PNL-USR-PLUS-UDMR! E de departe cea mai periculoasă ,, tulpină” prezentă în România!!!
- Etichete:
- vaccin
- opinii
- mihai tudose
- agora digi
- pasaport de vaccinare