Scrisoare deschisă din partea Membrilor Institutului Aspen România: Fii puternică, România!

Data publicării:
stare-de-urgenta-coronavirus-romania-digi24
Foto: Digi24

Începem această scrisoare deschisă prin afirmarea credinței puternice în capacitatea noastră, ca națiune, de a rezistenta și în puterea de a depăși cu succes situația actuală creată la nivel medical, social și economic de către pandemia de COVID-19.
Membrii Institutului Aspen România susțin acest mesaj și se angajează, acum mai mult ca oricând, să acționeze conform pilonilor ce pot facilita ceea ce noi numim Reîntoarcerea către România.

Ghidați de valorile noastre de bază, apelul nostru este adresat întregii societăți, decidenților din mediul public și privat, persoanelor, precum și instituțiilor și se bazează pe convingerea fermă că numai prin revenirea la angajamentele și principiile esențiale societatea și țara noastră vor ieși din această criză mai puternice, mai sănătoase și mai încrezătoare.

Astfel, ne angajăm și facem un apel pentru respectarea următoarelor principii:

Reîntoarcerea către Solidaritate

Având în vedere nivelul actual al fracturii din societate, este momentul să promovăm un discurs mai constructiv și mai incluziv din punct de vedere social, economic și civic. Cei care locuiesc în orașe și cei care locuiesc la sate, antreprenori și angajați, angajați în sectorul public precum și în sectorul privat, românii de acasă, precum și cei de peste hotare – cu toții avem nevoie de unitate, solidaritate, sprijin și speranță.

În acest scop, este necesară o serie de acțiuni din partea tuturor celor care coordonează discursul public.

Este momentul să recunoaștem că în timpul unei amenințări de o asemenea amploare, fiecare dintre noi poate avea un rol și ar trebui să ne unim eforturile pentru a-i sprijini în special pe cei care se află în prima linie de luptă: medicii, asistenții medicali și personalul medical din spitale, personalul însărcinat cu siguranța publică, angajații din sectoarele de retail, farmaceutic și bancar ce continuă să își servească clienții pentru nevoile lor critice, funcționarii publici, companiile și persoanele care contribuie la acoperirea mijloacelor de siguranță și supraviețuire. A sosit timpul să înțelegem că patriotismul se referă la solidaritate – nu la naționalism, că loialitatea față de țară se referă la slujire și sacrificiu – nu la identitate egoistă.

Nu în ultimul rând, este momentul să conștientizăm că România este în mod special expusă, având un număr ridicat de persoane în vârstă, comunități izolate și vulnerabile, familii sărace, ce sunt cu toții acum lipsiți de apărare. Vom fi atât de puternici și rezistenți pe cât vor avea ei nevoie. Și în acest sens, trebuie să regândim sprijinul pentru ei în cadrul unui parteneriat public – privat.

Reîntoarcerea către Expertiză și Încredere în Serviciul Public și către o Mai Bună Cooperare între cei 3 Piloni ai Societății: Public, Privat și Neguvernamental

Împrejurările actuale ne determină să conștientizăm cât de mult contează expertiza și încrederea. Și ne determină, totodată, să ne dăm seama cât de important este să tratăm guvernul și serviciul public ca un spațiu al seriozității și al principiilor. În realitate, acestea sunt lucrurile pe care majoritatea cetățenilor așteaptă să le vadă în aceste zile.

Pentru aceasta, ne reafirmăm angajamentul de a-i sprijini pe cei care au ales să urmeze datoria patriotică de a lucra în administrație. Nu numai că vom continua să investim în programe de tipul Public Service Leadership Program, dar ne vom concentra și asupra zonelor critice care necesită construirea de expertiză. Și ne vom implica în formate de tip public-privat în cadrul cărora competențele, resursele și rapiditatea de acțiune din sectorul privat ar putea aduce o contribuție esențială. Facem apel la aprofundarea oportunităților pe care le oferă consultarea public – privat-neguvernamental în beneficiul României. Pentru că problemele ar trebui să conducă la soluții și nu la divergențe.

Reîntoarcerea către Expertiză și Încredere în Serviciul Public și către o Mai Bună Cooperare între cei 3 Piloni ai Societății (Public, Privat și Neguvernamental) necesită, de asemenea, o recunoaștere a faptului că încrederea publică este crucială – și că încrederea se bazează pe a spune adevărul. Facem acest apel pentru Reîntoarcerea către România cu onestitate față de punctele forte ale țării noastre, dar și față de punctele care încă trebuie consolidate, pentru a evita calea periculoasă a populismului și a fricii. Trebuie să ne asigurăm că Reîntoarcerea către România nu înseamnă autarhie și izolare. Cu toții trăim și vrem să prosperăm în România – cu toții ar trebui să contribuim atunci când suntem chemați să servim și să sprijinim țara. Nimeni nu dorește răul nimănui – acest principiu ar trebui să constituie baza pentru a interacționa constructiv toți reprezentanții societății.

În același timp, sectorul privat ar trebui să adopte într-o măsură mai mare un nou tip de capitalism care să țină cont mai mult de nevoile societății, bazat pe un sens reînnoit al misiunii sale. La urma urmei, când se va încheia această criză, este în defavoarea tuturor părților să privim înapoi și să împărțim companiile în două categorii – cele care acționează nu numai în beneficiul acționarilor, ci și al angajaților lor, al comunităților și al clienților, contribuind la crearea de plus valoare pentru o parte mai largă a societății, și cele care au încercat să profite de agitația cauzată de criză. Suntem cu toții în această situație și ar trebui să împărțim sarcina și să contribuim împreună la reclădirea României.

Reîntoarcerea la Buna Guvernare și Servicii Publice Eficiente pe Termen Lung

Acum este mai evident ca niciodată cât de important este ca guvernul să își asume un rol mai mare în crearea unei rezerve suficiente în lanțurile de aprovizionare – rezistentă chiar și la șocuri comerciale din partea aliaților. Acest aspect va reprezenta o reorientare eficientă pentru care facem apel să devină o strategie pe termen lung pentru asigurarea rezilienței medicale, sociale și economice. Cu toate acestea, reziliența trebuie gândită pe termen lung. Și facem apel și ne angajăm să contribuim la reconstrucția ce va fi necesară în viitorul apropiat pornind de la 4 piloni: infrastructură, educație, tehnologie și sănătate.

Pandemia va schimba paradigma sistemului nostru de asistență medicală. Avem nevoie de noi spitale, avem nevoie de noi facilități pentru cercetarea și producerea de tratamente critice sau materiale medicale, în aceeași măsură avem nevoie de o nouă legislație pentru telemedicină. Cu toții trebuie să ne asumăm responsabilitatea într-un mod mult mai activ și mai direct pentru furnizarea de servicii medicale.

După cum putem vedea zilele acestea, educația nu numai că trebuie să îmbrățișeze diverse noi formate, dar trebuie să-și dezvolte agilitatea de a fi livrată indiferent de circumstanțe, punând accent, în primul rând, pe pregătirea copiilor noștri pentru lumea în care vor trăi. În mod special, facem apel și pledăm pentru identificarea unor soluții care să reducă analfabetismul funcțional și abandonul școlar, România stând cel mai prost la acest capitol în rândul țărilor UE în acest moment.

Nu în ultimul rând, în această perioadă descoperim că interacțiunea zilnică cu statul poate fi asigurată prin soluții tehnologice. Tehnologia are potențialul de a transforma sericiile publice și calitatea vieții atâtor persoane care au nevoie de sprijin, asistență, siguranță sau care pur și simplu vor să se ocupe de impozite și alte obligații publice online, fiind mai convenabil, mai sigur și mai ieftin.

Tehnologia are un potențial imens de a moderniza România: de la calitatea și securitatea locurilor de muncă la calitatea și securitatea vieții.

Românii sunt creativi și rezilienți și este important să transformăm dificultățile actuale într-o strategie pentru modernizarea industriei ușoare, a tehnologiei de vârf și a întregului ecosistem antreprenorial și tehnologic.

Reîntoarcerea la Angajamentul către Valorile noastre Democratice

Este foarte important ca în această perioadă de criză să nu uităm de valorile noastre democratice. Multe organizații statale și non-statale folosesc știrile false și dezinformarea pentru a ne separa de Occident, susținând că Uniunea Europeană și aliații noștri externi ne-au abandonat și că toată lumea este pe cont propriu. Aceste afirmații nu ar putea fi mai departe de adevăr. Atât NATO, cât și UE, și alte organizații internaționale lucrează necontenit pentru a găsi cele mai bune soluții astfel încât să putem depăși cu toții această criză.
Revenirea la valorile noastre democratice înseamnă că nu am uitat lecțiile învățate în cei 30 de ani de la căderea comunismului și că suntem mai deciși ca niciodată să avem încredere în democrație, transparență și statul de drept.
Fii puternică, România – ne aflăm într-o situație dificilă și doar împreună o putem depăși!

(Membrii Institutului Aspen România)

Partenerii noștri