Editorial Să fii prosumator în România este (încă) o aventură. Dar există soluţii pentru a le uşura viaţa micilor proprietari de instalaţii

Data publicării:
Daniel Liviu Toda
Daniel Liviu Toda
Deputat REPER
Daniel Liviu Toda este deputat REPER, ales pentru prima dată în Parlamentul României în anul 2020. Face parte din Comisia pentru politică externă și Comisia pentru tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor din Camera Deputaților. Este preşedintele Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Slovenia și secretar al Grupului de prietenie cu Republica Populară Chineză. Printre proiectele de acte normative la care a lucrat în mod direct sunt cele din sfera digitalizării.
bec verde tinut in palma
Foto: Guliver.GettyImages

Necesitatea producerii de energie regenerabilă şi atingerea obiectivelor Pactului Verde, răspunsul Uniunii Europene la schimbările climatice în desfăşurare, presupun ca o parte a gospodăriilor, blocurilor de locuinţe (condominiilor) şi companiilor, să producă energie din surse nepoluante. Aceştia vor deveni prosumatori, un termen relativ nou, a cărui definiţie este conţinută în Legea nr. 123/2012 a energiei şi gazelor naturale. Astfel, conform conceptului impus de acest act normativ, un prosumator este clientul final care își desfășoară activitățile în spațiul propriu, aferent unui punct de delimitare cu rețeaua electrică, și care produce energie electrică din surse regenerabile pentru propriul consum, care utilizează și care poate stoca și vinde energie electrică produsă sau stocată furnizorului de energie electrică cu care acesta are încheiat contract și/sau altor consumatori.

Numărul prosumatorilor în România a crescut exponenţial în ultimii ani. În luna aprilie, conform unui comunicat ANRE, peste 63.000 români produceau energie electrică din surse regenerabile. Evident, în urma subvenţiilor care vor fi acordate în acest an de către Administraţia Fondului pentru Mediu, vom avea curând o multiplicare a gospodăriilor care, pe lângă consumul de energie, vor livra sistemului energetic naţional energia produsă de panourile fotovoltaice.

În prezent, avem un sistem de indemnizare a prosumatorilor care, teoretic, ar trebui să funcţioneze, doar că nu se întâmplă asta. Astfel, Ordonanţa de Urgenţă nr. 143/2021 care modifică şi completează Legea nr. 123/2012 a energiei electrice şi a gazelor naturale, prevede că prosumatorilor care produc până la 400 kwh, furnizorii de energie electrică le vor realiza o compensare cantitativă între energia pe care gospodăriile o livrează în reţea cu aceea consumată. Aproape toate gospodăriile care au instalate sisteme de producţie a energiei din surse regenerabile se încadrează în acest plafon. Īn schimb, pentru proprietarii instalaţiilor de peste 400 kwh, compensarea financiară este regula.

Pentru energia electrică livrată în reţea care depăşeşte consumul propriu, prosumatorul are dreptul de a utiliza acest surplus rămas pentru compensarea ulterioară a consumului propriu sau, la sfârşitul acestei perioade, să fie indemnizaţi. Ulterior, ANRE a emis normele metodologice necesare aplicării ordonanţei pentru a nu mai exista vreun dubiu cu privire la modul de interpretare al modificărilor aduse legii. Numai că unii dintre furnizorii de energie s-au prefăcut că nu le înţeleg, mai ales jucătorii importanţi din piaţă, cum sunt ENEL Energie sau E.ON Energie, aşa că nu au mai emis facturi prosumatorilor.

Problema imediată este că termenul de doi ani la sfârşitul căreia poate fi obţinută indemnizarea pentru energia injectată în reţea curge doar de la data emiterii facturii, iar nu de la data injectării curentului electric în reţea. Aşa că, fără factură, nu se naşte nici dreptul prosumatorului, nici compania furnizoare nu îşi înregistrează debitul corelativ. Iar când asociaţii vor să înstrăineze participaţiile dintr-o companie furnizoare, poate fi o bună posibilitate de a „coafa” situaţiile financiare. Evident, o chichiţă balcanică în dauna prosumatorilor.
Interesant este faptul că, atunci când consumul a depăşit producţia de energie, prosumatorii au primit facturile pentru diferenţă şi, evident, le-au achitat.

Este adevărat că nu toţi furnizorii de energie au acţionat într-un mod mai puţin onest. Însă majoritatea prosumatorilor se găsesc în situaţia de a nu fi primit facturi de energie până acum, în ciuda amenzilor aplicate de către ANRE furnizorilor. Cu alte cuvinte, au cumpărat şi vândut energia produsă de prosumatori, numai că au „uitat’ să mai contabilizeze această datorie faţă de cetăţenii care au avut curajul să investească în sisteme de producţie a energiei regenerabile.

Considerăm că actuala reglementare trebuie modificată şi, evident, trebuie asigurată aplicarea ei. Astfel, este necesar ca tuturor prosumatorilor, indiferent de capacitatea instalaţiei, trebuie să li se acorde posibilitatea de a putea opta între compensarea cantitativă şi cea financiară, la libera lor alegere, fără a mai aştepta trecerea celor 24 de luni de la data emiterii facturii pentru fiecare lună. Un proiect de lege care prevede acest drept al prosumatorului a fost depus deja la Senat şi urmează să intre în dezbatere parlamentară, ceea ce este o veste îmbucurătoare pentru prosumatorii persoane fizice.

Independenţa energetică şi tranziţia spre energie verde nu pot fi realizate decât acordând micilor producători (prosumatori, dacă îi privim din dubla lor calitate consumator-producător) drepturile necesare, fără a-i lăsa la bunul plac al marilor companii furnizoare ce îşi permit să nesocotească prevederile legale şi să plătească amenzile ANRE. Iar posibilitatea de a opta între compensarea cantitativă şi cea financiară reprezintă un prim pas necesar.

Partenerii noștri
Playtech
Atunci când Marele Viscol a îngropat România: „Am încercat să ieșim, dar nu...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cher, dezvăluiri fără precedent. Celebra artistă a sugerat că ar fi făcut o întrerupere de sarcină în timpul...
Film Now
De ce s-a mutat Matthew McConaughey din L.A. Doi ani nu a jucat deloc în filme: "Cel mai rebel gest al meu"
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie cu 800 lei mai mare pentru pensionarii cu un număr mic de ani munciți. Plățile se fac instant
Digi FM
Colin Farrell, cuvinte de laudă după ce a filmat câteva zile la București: „Cele mai uimitoare cafenele!”...
colaj2 (3)
Campanie a PNL împotriva Elenei Lasconi: Reclame plătite de o firmă a unui liberal care a dat lovitura în...
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Josh Brolin, dezvăluiri despre cum l-a ajutat Barbra Streisand să renunțe la alcool, iar John Travolta l-a...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...