Politolog: PNL se așteaptă să fie salvat de Iohannis. USB poate decide soarta PNL în viitor
Foto: INQAM photos/Octav Ganea
Ce vi s-a părut remarcabil la rezultatele exit poll din București?
Ovidiu Voicu: Cel mai diferit mi se pare rezultatul PNL, semn că este posibil să aibă rezultate proaste în toată țara.
E clar că în București au piedut foarte mult și au pierdut pe mâna lor. Pe de o parte au avut candidați slabi, care nu s-au diferențiat de cei ai PSD, așa că și-au demobilizat propriul electorat. Nici nu au părut motivați să câștige, cel puțin Cătălin Predoiu.
În Sectorul 5, unde sunt eu, au avut un candidat fără priză la electoratul tradițional PSD (care este un electorat mai sărac, din zonele mai puțin dezvoltate ale sectorului) și care nu a prins nici la electoratul PNL, cu mai multe resurse, candidatul fiind un traseist venit din PC — cine era votant tradițional PNL era contra lui Voiculescu în general. Din exit poll-uri reiese că au avut probleme similare în toate sectoarele, nicăieri nu au reușit să mobilizeze propriul electorat.
Pentru București asta mi se pare că a decis: capacitatea de a mobiliza rețelele. PSD a funcționat ca întotdeauna, la prima vedere, ca număr absolut de voturi este acolo unde se află în general, au o rețea bună de partid, care reușește să mobilizeze. Dar în condiții de prezență scăzută, același număr de voturi înseamnă mai multe procente.
E interesant rezultatul la Sector 5, unde Vanghelie a preluat o parte din rețeaua PSD, dar nu toată. PSD a rămas cu o parte din rețea și s-a văzut că a fost partea care funcționează mai bine.
Alt Sector interesant este 1. Acolo cred că se vede cel mai bine ce înseamnă mobilizare pozitivă. Oamenii s-au dus să voteze cu Clotilde Armand pentru ea, pentru candidată. E un exemplu care poate da idei bune partidelor și pentru parlamentare.
USB a adus la vot tot ce era antisistem. Prezența scăzută la vot a avantajat USB, dar și PSD adică pe cei care au reușit să mobilizeze, în București.
Ce se întâmplă dacă PNL pierde masiv și în țară?
Ovidiu Voicu: Mă aștept ca în țară să câștige tot PSD și PNL să fie pe locul 2, dar diferența să fie înșelătoare, fiindcă votul la locale depinde mult de implicarea primarului — e foarte implicat, că e vorba de scaunul lui. E diferit de votul la parlamentare.
Chiar dacă PNL are 8, 9 procente în urma PSD este recuperabil, dacă gestionează bine situația înainte de parlamentare.
De ce?
Ovidiu Voicu: Ce este de reținut e că, la parlamentare, probabil că nici PNL, nici PSD nu vor avea majoritate absolută — în acest caz președintele Iohannis, pe modelul Băsescu, are în mână nominalizarea. O va da PNL-ului, așa că PNL se așteaptă să primească nominalizarea chiar dacă ia locul doi și să facă guvernul datorită lui Iohannis, fiindcă PSD nu va avea majoritate. De aceea nu mă aștept ca PNL să se destrame după înfrângerea pe care a avut-o la București și în alte zone — are gândul că va ajunge oricum la putere.
Foarte important pentru soarta PNL este ce va face USB.
Nicușor Dan a anunțat că se transformă în Partidul Uniunea Salvați România — este aproape înființat. Ei vor încerca să facă un partid național. Dacă vor avea succes, înseamnă că vor rupe electorat tot de la PNL. Pentru că PSD va lupta ca întotdeauna, va scoate oamenii din casă și va obține un 35%, e capacitatea de mobilizare a unui partid foarte bine organizat.
Un competitor cu succesul lui USB în București ar putea crea adevăratele probleme pentru PNL. După parlamentare, ne așteptăm să devină un joc de trei partide, dar rămâne de văzut cum se mișcă Uniunea Salvați Bucureștiul.
Revenind la alegerile de astăzi, cum se explică aparenta preferință a oamenilor pentru candidați condamnați penal sau în cercetare?
Ovidiu Voicu: Sunt muți primari sub acuzare, Cherecheș este în arest. Sunt știri care arată că au câștigat Mircia Muntean la Deva, Mircea Guțău la Rm. Vâlcea, Ghe. Scripcaru la Brașov, toți primari cu dosare penale.
Ei sunt apreciați pentru că sunt percepuți că au reușit să facă ceva.
Un mod de evaluare al primarului care apare des în România este mai fură și el dar mai face ceva — spre deosebire de cel care doar fură. Sunt români care aleg între hoți, dar aleg hoțul care mai face ceva. E o problemă de societatate, una gravă, alegem oameni lipsiți de integritate, dar gospodari.
Se votează în general mai mult în zone problematice din România, cum ar fi sudul, de ce?
Prezența la vot din sud a fost mare dintotdeauna. În zone mai puțin dezvoltate, deși nu au resurse, poziția de primar este importantă — atunci lupta pentru aceasta este foarte intensă. Atât cel din funcție cât și opozantul încearcă să aducă cât mai mulți oameni la vot. Lupta e mai mare în comunități sărace, fiindcă valoarea relativă a poziției de primar e mai mare — dacă nu sunt aleși primari, statutul lor se termină, nu e ca într-un oraș mare unde sunt mai multe funcții cu statut.