Pilonul II de pensii. Suma virată de stat, la cel mai mic nivel din ultimele 13 luni
La finalul lunii aprilie, statul a virat la fondurile private obligatorii de pensie, Pilonul II cum se spune mai pe scurt, 585,77 milioane lei. Suma reprezintă, în ciuda creșterilor salariale și a asigurărilor politicienilor, minimul ultimelor 13 luni. În contrapartidă, numărul participanților cărora nu li s-a virat contribuția în luna curentă se situează la maximul ultimelor 13 luni. Pentru a localiza mai bine în timp momentul în care a început să scadă suma plătită și să crească numărul celor fără contribuții virate, vă spun că este vorba de aprilie 2017. Adică, fix luna în care a început să se vorbească, pentru prima dată, în public, despre un plan PSD-ALDE de naționalizare a Pilonului II.
În ultima lună prinsă în statistica Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a virat către fondurile private obligatorii 585,77 milioane lei. Nu doar că suma este mai mică față de suma aferentă lunii martie 2018, ci este și minimul din aprilie 2017.
Câteva exemple de sume virate de CNPP, restul pot fi găsite în tabelul întocmit de ASF (detalii AICI):
- aprilie 2018: 585,77 milioane lei
- martie 2018: 590,02 milioane lei
- februarie 2018: 713,55 milioane lei
- ianuarie 2018: 654,74 milioane lei
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
- decembrie 2018: 624,02 milioane lei.
(CLIC PENTRU A MĂRI IMAGINEA)
Cifrele - repet, furnizate de ASF - arată încă o dată, dacă mai era nevoie, cum au mințit liderii PSD când spuneau că micșorarea contribuției la Pilonul II (de la 5,1% la 3,75%) nu va reduce banii românilor din contul de pensie privată obligatorie.
Doar două exemple de declarații spre aducere aminte:
- „Contribuțiile la Pilonul II nu se reduc. Anul acesta (2017 - n.r.) sunt șapte miliarde care se livrează Pilonului II de pensii. Anul viitor vor fi tot șapte miliarde. Având în vedere că va crește baza de impozitare și că salariul pe brut crește cu 20%, era normal ca acest procent să scadă, dar în valoare nominală este aceeași sumă și anul viitor, ca anul acesta” - Lia Olguța Vasilescu, octombrie 2017
- „Din punct de vedere al valorii nominale, suma este aceeași pentru anul viitor, numai că baza de impozitare e mai mare. (...) Omul de acasă nu este influențat cu nimic” - Liviu Dragnea, octombrie 2017.
Dincolo de constatarea a încă unui neadevăr rostit de guvernanți, mai îngrijorător este însă cum de a putut scade constant în ultimele 13 luni suma totală virată la Pilonul II, în condițiile în care, nu-i așa?, în același interval a plouat cu majorări de salarii. Pe de o parte au fost majorările de salarii din sectorul bugetar (începând cu iulie 2017, mai întâi demnitari și aleși locali, apoi polițiști, profesori, medici, etc.), pe de altă parte au fost majorările de venituri antrenate de transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, toate de natură să ducă la o creștere a sumelor virate la Pilonul II, NU la o scădere. Și, atunci, cum de suma virată în aprilie 2018 este minimul din aprilie 2017 încoace?
Și, dacă s-o găsi cineva de la ASF, de la CNPP sau de la Guvern să explice paradoxul, poate explică și de ce, tot din aprilie 2017 încoace, a crescut constant numărul celor pentru care nu au fost virate contribuții în luna curentă. Ca să fie mai clar: în aprilie 2018, Pilonul II avea 7,126 milioane de participanți, dar doar pentru 4,015 milioane au fost și virate contribuțiile aferente. Cifrele rezultă tot din tabelele ASF. Cum tot de acolo rezultă că în aprilie 2017 erau 2,842 milioane de participanți fără contribuții virate în luna curentă, iar 13 luni mai târziu avem 3,089 milioane de participanți fără contribuții virate. Aceasta în condițiile în care, între timp, după datele Institutului Național de Statistică, ar fi crescut cu aproximativ 88.000 numărul salariaților în România. Și, repet, de virarea contribuțiilor la Pilonul II este răspunzătoare Casa Națională de Pensii.
(CLIC PENTRU A MĂRI IMAGINEA)
Revenind la momentul aprilie 2017, când au început scăderea sumelor virate și creșterea numărului de participanți pentru care nu s-au virat bani, întâmplător sau poate nu aceasta este tocmai luna în care au apărut primele informații în spațiul public cum că PSD-ALDE ar intenționa să „umble” la Pilonul II. Era doar începutul unui lung șir de dezmințiri, de lansări a tot felul de baloane de încercare și, evident, de încercări de manipulare a opiniei publice.
Iată cronologia atacului sistematic la pensiile private obligatorii, atac care poate fi explicat ușor prin cele aproape 7 miliarde de lei pe care PSD le visează păstrate la bugetul de pensii publice, 7 miliarde care ar acoperi, după cum spune ministrul Teodorovici, fix deficitul rămas după transferul contribuțiilor. Ori care ar acoperi toate pensiile speciale timp de un an:
* 23 ianuarie 2017. Guvernul PSD-ALDE îngheață, pentru anul 2017, contribuția la Pilonul II de pensii, la nivelul anului 2016 (adică 5,1%). Executivul stabilește însă (OUG nr. 9/2017) ca, de la 1 ianuarie 2018, contribuția la Pilonul II să crească la 6%.
* 1 aprilie 2017. Prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu acuză Executivul PSD-ALDE că discută despre naţionalizarea pensiilor private pentru a acoperi derapajele deficitului bugetar.
* 3 aprilie 2017. Ministrul Finanțelor de atunci, Viorel Ștefan, reacționează (https://www.digi24.ro/stiri/economie/ministrul-viorel-stefan-despre-nationalizarea-pensiilor-private-699767): „Aberaţie mai mare ca aceasta nu am auzit. (...) Nu există absolut nicio raţiune ca să vorbim despre naţionalizarea Pilonului II”.
* 11 aprilie 2017. Fondul de pensii NN își anunță clienții că „au existat discuţii în spaţiul public cu privire la o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private”.
* 12 aprilie 2017. Adrian Dobre, purtătorul de cuvânt al PSD, susține că este „fake news” informația despre naționalizare și că, dimpotrivă, PSD „consideră că pensiile private reprezintă un pilon important în sistemul asigurărilor sociale din România”.
La rândul său, ASF se grăbește să critice NN pentru scrisoarea adresată clienților și susține că „nu au fost și nu sunt discuții oficiale pe acest subiect”. „Sistemul pensiilor private obligatorii este unul solid, aflat în creştere şi care are capacitatea de a genera beneficii pentru participanţii la sistem”, mai arăta ASF.
Tot ministrul Viorel Ștefan declară: „Nicio raţiune politică, economică, financiară, bugetară nu ar putea să determine o astfel de decizie de-a dreptul aberantă în legătură cu funcţionarea pilonului II de pensii. Deci pilonul II de pensii e o schemă financiară de succes, adiministratorii de fond realizează un randament foarte bun”.
Liviu Dragnea, președintele PSD, spune că „un asemenea scandal din nimic” ar fi fost pornit de Mișu Negrițoiu, președintele ASF la momentul acela, care știa că urmează să fie demis de la șefia ASF. „Guvernul României ar trebui să ceară explicaţii la Ambasada Olandei şi la Guvernul Olandei şi la conducerea ING din Olanda pentru că ceea ce a făcut această companie de asigurări în România poate puteau să o facă într-o colonie sau într-o fostă colonie olandeză. În România nu este permis aşa ceva. Nu poţi să porneşti un asemenea scandal din nimic pentru că nu a existat nici în programul de guvernare, nici vreo discuţie în Guvern, nici vreo discuţie în coaliţie sau Parlament despre aşa ceva (...) Nu există o astfel de discuţie nici măcar informală din punctul nostru de vedere”, mai spune Dragnea.
* 13 aprilie 2017. ASF sancționează compania NN cu o amendă de 1% din capitalul social, adică 750.000 lei. Totodată, Consiliul ASF decide retragerea autorizării directorului general al companiei, Raluca Țintoiu, și amendarea acesteia cu 100.000 lei.
* 29 iunie 2017. Ionuț Mișa, desemnat să-i ia locul lui Viorel Ștefan, declară, după audierea în Parlament: „Pilonul II se va desfiinţa. Banii se vor întoarce la toţi cei care au cotizat, ei având posibilitatea să opteze pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru Pilonul III, cel privat. Vor alege dacă banii lor vor fi administraţi de stat sau privat. Nu am stabilit un calendar, intenţionăm spre sfârşitul anului”.
Liviu Dragnea dezminte, sec: „O prostie”.
* 9 iulie 2017. „Am cerut ASF date despre pilonul II de pensii, nu aş vrea să se sperie absolut nimeni, nu este vorba nici de naţionalizare, nici de desfiinţare, dar vrem să ştim care a fost formula de calcul şi vrem să facem o comparaţie între cei care au cotizat practic cu aceeaşi sumă la sistemul de stat şi cu aceeaşi sumă la pilonul II de pensie, să vedem dacă şi pensia care le este calculată va fi similară cu ceea ce oferă statul”, declară ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu.
* 10 iulie 2017. Premierul Mihai Tudose: „Nu se desfinţează Pilonul II de pensii. Ceea ce ştiu că face doamna ministru este o analiză asupra gestionării acestor bani, fiindcă tot a ieşit în discuţie acest Pilon II. (...) Rezultatele vor fi făcute publice”.
* 23 august 2017. În presă apare informația că Executivul vrea să diminueze contribuția virată la Pilonul II de la 5,1% la 2,5%, după ce, în prima fază, avansase chiar o scădere la 1%.
În aceeași zi, ASF anunță că valoarea totală a activelor administrate de fondurile de pensii private obligatorii a înregistrat un avans de 30,76% în ultimul an. „Pilonul II de Pensii este unul solid, care generează randamente pozitive cu beneficii pentru participanţi”, mai transmite ASF.
* 25 august 2017. Vicepremierul Marcel Ciolacu recunoaște că social-democrații discută despre modificarea regulilor pentru Pilonul II de pensii. „Există anumite cifre care ne îngrijorează în ceea ce-i privește pe viitorii pensionari care au accesat la (sic!) Pilonul II de pensii (...) Este ceva îngrijorător în ceea ce privește Pilonul II de pensii. Nu ca în alte state. Adică, totuși avem și o parte bună în România, că în alte state (...) au cam fugit cu banii de la Pilonul II de pensii. Nu, la noi sunt banii, dar cred că se pot gestiona mai bine, ca oamenii să aibă o pensie mai mare. Nu este o intrare brutală a statului. Pur și simplu, e vorba de eficiență și o decizie, pentru că Guvernul României poate lua această decizie, în favoarea cetățenilor care au accesat”.
Precizări despre intențiile Guvernului PSD-ALDE face premierul Mihai Tudose: „S-a constatat că randamentul la Pilonul I, care are ca și reper salariul mediu pe România, este mult mai mare decât randamentul obținut la Pilonul II. Și din această cauză am solicitat – a fost și o decizie politică – Ministerului de Finanțe ca împreună cu cei de la sistemul de pensii să facă o analiză ca să vadă dacă nu cumva este oportun ca, cel puțin acum, în acești ani în care creștere economică este foarte mare, sumele care se varsă la Pilonul I să fie un pic mai mari decât cele care se varsă la Pilonul II”.
* 29 august 2017. Premierul Mihai Tudose arată: „Sunt trei variante în privinţa pilonului II de pensii: să rămână lucrurile aşa cum sunt, umblând doar la comisioanele care se iau astăzi de către administratorii privaţi ai acelor bani, fiindcă, repet, au exagerat, varianta a doua - să dimininuăm cota pentru pilonul II în favoarea pilonului I şi varianta a treia, cea de opţional”.
* 7 septembrie 2017. „Ca să vă spun în premieră, cred că soluţia spre care ne ducem este să anunţăm populaţia, în funcţie de nivelul de salarizare, unde e mai bine să îşi pună banii. La pilonul I, la pilonul II... Toţi la pilonul I... Nu desfiinţează nimeni pilonul II, nu îl asasinează nimeni, nu îl chinuie, nu îl schingium, dar va fi opţional. Românul va avea un tablou în faţă. Eu cu contribuţia mea atât obţin pe punctul de pensie, dincolo atât obţin ca randament”, precizează tot Mihai Tudose.
* 18 octombrie 2017. Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, arată că în coaliția la guvernare nu a fost luată „încă” o decizie cu privire la transformarea Pilonului II într-un instrument opțional.
* 26 octombrie 2017. Senatorul PNL Florin Cîțu acuză Guvernul că minte, arătând că potrivit raportului întocmit de delegaţia Comisiei Europene care a venit în România la finalul lunii septembrie, ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, le-a spus oficialilor europeni că vrea să elimine Pilonul II de pensii.
În aceeași zi, în ședința de Guvern, este introdus, spre primă lectură, proiectul de ordonanță de urgență prin care contribuția la Pilonul II de pensii e redusă de la 5,1% la 3,7%. Ministrul Muncii dă asigurări publice că în valoare nominală contribuția nu va fi afectată.
* 8 noiembrie 2017. Guvernul PSD-ALDE adoptă ordonanța de urgență prin care scade contribuția la Pilonul II. La finele lunii martie 2018, românii constată că le-au fost virați mai puțini bani decât înainte de implementarea „revoluției” fiscale. „Angajatorul nu a majorat în mod corespunzător venitul brut al angajatului”, răspunde ministrul Lia Olguța Vasilescu.
* 3 aprilie 2018. „Scăderea contribuţiilor la pilonul II s-a făcut odată cu trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat. Se pare că nu au crescut salariile peste tot. Vom găsi soluţii”, declară premierul Viorica Dăncilă.
* 17 aprilie 2018. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, arată că, până la finalul lunii iunie, va fi prezentat noul mecanism care să asigure „o concurență reală” între Pilonul I și Pilonul II și lasă a se înțelege că statul s-ar putea apuca să investească o parte din banii virați la Pilonul II. Teodorovici admite că „statul nu a demonstrat că a fost un bun administrator pe multe zone din economie”, dar susține că „asta nu înseamnă că statul trebuie să fie condamnat la, să spunem, o etichetă de incapabil în a gestiona banul fie public, fie privat într-un mod judicios”.
În aceeași zi, Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) arată că prin nerespectarea graficului de creștere a contribuției la Pilonul II, românii au în conturile de pensii cu 1,1 miliarde de euro mai puțin decât ar fi trebuit să aibă.
* 18 aprilie 2018. Președintele PSD susține „nu are nici Guvenul, nici Parlamenrul în intenţie să naţionalizeze Pilonul II de pensii” și că niciunul dintre cei care au cotizat la Pilonul II nu are pensia pusă „în pericol”.
* 16 mai 2018. Tot Liviu Dragnea declară că zvonurile privind intenţia Executivului de a introduce „contributivitate zero” la Pilonul II de pensii reprezintă „o prostie şi o minciună”.
* 20 mai 2018. Presa scrie despre intenția Guvernului de a suspenda plata contribuțiilor la Pilonul II, de la 1 iulie 2018, după ce un proiect în acest sens este trecut de Cabinetul Dăncilă pe lista de priorități legislative.
Întrebat de subiect, Liviu Dragnea citează din prevederile Codului penal privind răspândirea de informații false, dar admite că o decizie de suspendare a plății contribuțiilor poate fi luată de Guvern, „dacă se va ajunge la această decizie” în urma analizei efectuate.
* 21 mai 2018. Premierul Dăncilă declară că „exclude” posibilitatea desființării Pilonului II, dar spune că ar putea fi operate modificări.
Președintele Comisiei de Prognoză spune că scenariile privind suspendarea plății contribuțiilor au fost publicate dintr-o „eroare”.
* 22 mai 2018. Presa arată, citând un document al Guvernului, că Executivul ar intenționa reintroducerea la angajator a unei contribuții pentru pensie și înlocuirea contribuției de 3,75% cu o contribuție fixă, care să fie 84 de lei la început și să crească, pe parcursul a cinci ani, până la 125 de lei.
Vicepremierul Viorel Ștefan neagă faptul că Executivul ar intenționa astfel de modificări: „Nu există niciun proiect, există doar foarte multă preocupare în dezbaterea publică, ceea ce pe mine mă bucură că se discută despre acest proiect. Dar reiterez faptul că Guvernul n-a iniţiat niciun demers în sensul modificării regimului la Pilonul II”.
- Etichete:
- psd
- liviu dragnea
- lia olguta vasilescu
- pensii pilonul ii
- coalitia psd-alde
- pilonul ii de pensii
- cadere contributii pilonul 2 pensii
- scadere contributii pilon 2 pensii