„Muniția” partidelor în lupta pentru voturile românilor
Mâine este ultima zi în care formațiunile politice își pot depune la birourile electorale listele de candidați, urmând ca decizia admiterii sau respingerii să fie comunicată în termen de 48 de ore. Cine și unde candidează se cam știe deja. Cum se cunoaște, în mare, „bagajul” unora dintre candidați și cum s-a concretizat, în realitate, mult trâmbițata intenție a unor lideri de partid de a-și curăța și reforma formațiunile. Campania electorală propriu-zisă începe pe 11 noiembrie, dar, în practică, ea a început de mult, fapt care se vede și în puzderia de proiecte populiste adoptate, pe bandă rulantă, de parlamentari.
Câteva remarci generale, înainte de toate. Viitorul Parlament va fi format, cel mai probabil, din cinci formațiuni, plus reprezentanții minorităților naționale (altele decât minoritatea maghiară). Mai toate sondajele realizate până acum arată că, în afară de PSD, PNL și UDMR, vor mai intra în Parlament ALDE și USR. Asta, evident, dacă formațiunea lui Nicușor Dan reușește să-și rezolve problema cu sigla. Tot barometrele momentului indică faptul că PMP și PRU s-ar situa sub pragul de 5%, deși liderii celor două partide visează la un scor de 10%.
Tot ca observație generală, formațiunile par să fie în pană de idei și în criză de oameni. Așa se face că PSD și PNL au ajuns să vehiculeze sloganuri aproape identice, că PNL și USR se agață de imaginea și credibilitatea premierului Dacian Cioloș, că PRU-ul lui Diaconu își face campanie cu poza și numele lui Victor Ponta, candidat al PSD, iar listele PSD, ALDE, PRU și PMP abundă în candidați cu probleme penale în diferite faze.
Cât despre UDMR, formațiune mereu prezentă în Parlament și deseori implicată în guvernare, liderii maghiari par să fi lăsat tema problemelor economice și sociale, uzitată inclusiv la alegerile din 2012, pentru un mesaj mai simplu, mai tranșant și mai relevant pentru electoratul lor: „Salvăm Clujul/Oradea de București. Taxele noastre să îmbogățească Ardealul, nu Capitala”.
Celelalte formațiuni continuă să se bată cu taxele, sărăcia și nivelul de trai, atingând tangențial problema reducerii decalajelor, a lipsei de transparență și de integritate.
Partidul Social Democrat (PSD)
- Liste cu susținători: 1.005.660
- Slogan: „Îndrăznește să crezi în România!”
- Program de guvernare: Vor crește salariile bugetarilor și pensiile, vor scădea TVA și cota de impozitare, se vor reduce contribuțiile pentru sănătate și asigurări sociale, se elimină 102 taxe nefiscale, vor fi sprijiniți tinerii până la 26 de ani (credit de 40.000 de lei pentru cursuri, chirii, avans casă), va scădea birocrația, etc. „Obiectivul PSD este ca fiecare român care muncește din greu, care contribuie sau a contribuit la creșterea economică să facă parte din clasa de mijloc”, Liviu Dragnea, președintele PSD.
- Candidați: Dincolo de faptul că președintele PSD continuă să-și pună pe listă apropiatele (după fosta sa secretară, Cătălina Ștefănescu, un loc eligibil a primit acum consiliera sa, Beatrice Tudor), două concluzii se pot trage după analiza candidaturilor social-democrate. Prima ar fi că mult invocatele criterii de integritate au fost aplicate doar parțial, după pofta liderului PSD. Așa se face că au primit undă verde să candideze mai mulți politicieni cu probleme penale în diferite faze (unii au scăpat de urmărire penală doar prin votul Parlamentului, alții sunt trimiși în judecată sau chiar condamnați definitiv). Iar lista începe cu Liviu Dragnea și Victor Ponta și continuă cu Lia Olguța Vasilescu, Ecaterina Andronescu, Titus Corlățean, Iulian Iancu, etc. A doua concluzie se referă la faptul că, de teama angrenării partidului într-un război intern, acum, înainte de alegeri, Dragnea a acceptat să-i pună pe lista de candidați pe unii dintre apropiații ex-premierului Victor Ponta (Eugen Teodorovici, Nicolae Bănicioiu, Robert Cazanciuc, etc.). Și, dacă tot este vorba de mulțumirea tuturor „aripilor” social-democrate, locuri eligibile au primit și câțiva dintre apropiații lui Ion Iliescu, gen Șerban Nicolae, Ecaterina Andronescu și Ionuț Vulpescu (fost consilier al președintelui de onoare al PSD).
Partidul Național Liberal (PNL)
- Liste cu susținători: 817.170
- Slogan: „Îndrăznește să crezi în România condusă de oameni cinstiți - Dacian Cioloș prim-ministru”.
- Program de guvernare: Vor fi înființate Fondul Român de Dezvoltare Urban Rural și Banca de Dezvoltare și Investiții a României pentru a impulsiona investițiile în economie, va fi menținută cota de impozitare de 16% și va fi redusă TVA la același nivel, vor fi dublate salariile medicilor de la 1 iulie 2017, vor fi construite opt spitale regionale cu specific de urgență, vor crește salariile profesorilor, se vor construi grădinițe și creșe, vor crește alocațiile pentru copii la 200 de lei/lună, vor fi eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor, etc. „Vrem să creăm un guvern condus de Dacian Cioloş care să aducă respect românilor, un stat care să le fie prieten şi nu duşman, un stat care să nu-i sancţioneze, ci să-i ajute şi să le confere confortul unei vieţi mai bune”, Teodor Atanasiu, prim-vicepreședinte PNL.
- Candidați: Cea mai mare lovitură de imagine au dat-o liberalii, evident, cu lista pentru Senat a PNL București, listă deschisă de celebrul profesor universitar, neurochirurg Leon Dănăilă. Dacă în privința politicienilor cu probleme penale, liberalii par să-și fi luat măsuri de precauție, nu la fel de bine au ieșit din „testul apropiaților”, după ce locul pe listă al ex-ministrului Gheorghe Ialomițianu a ajuns la Mara Mareș, o tânără de 24 de ani, fiica unui fost lider local democrat-liberal. Discuții a stârnit și plasarea în fruntea listei PNL Maramureș a Vioricăi Cherecheș, mama primarului în arest la domiciliu Cătălin Cherecheș.
Uniunea Salvați România (USR)
- Liste cu susținători: 351.623
- Slogan: „Dacian Cioloș. În sfârșit ai cu cine!”
- Program de guvernare: Vor fi reformate domeniul achizițiilor publice și sistemul electoral (reducerea pragului electoral, alegerea primarului în două tururi de scrutin), vor fi susținute programele de reconversie profesională, va fi înființat un fond de micro-creditare pentru micii fermieri, va crește până la 6% din PIB procentul alocat Educației, respectiv Sănătății, va fi înființat un Registru Cadastral Forestier. Liderul USR a precizat că formațiunea nu va face alianțe nici pre-electorale, nici post-electorale și că îl va susține pe Dacian Cioloș pentru funcția de premier, fără condiția ca reprezentanți ai USR să fie cooptați în Executiv. „Vrem să negociem cu premierul desemnat, nu să venim în cadrul unei alianţe. Nu negociem poziţii, ci puncte din programul de guvernare”, Nicușor Dan, președintele USR.
- Candidați: Față de partidele cu vechime, formațiunea derivată din Uniunea Salvați Bucureștiul a optat, la conceperea listelor, pentru nume noi și pentru tehnocrați. Cea mai recentă „achiziție” a fost anunțată astăzi: ex-ministrul Fondurilor Europene Cristian Ghinea. Acesta se alătură ex-ministrului Culturii Vlad Alexandrescu și este însoțit de șapte secretari de stat și consilieri din ministere, care vor candida în numele USR în diferite circumscripții. În fruntea listei pentru Camera Deputaților va fi liderul formațiunii, Nicușor Dan.
Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE)
- Liste cu susținători: 220.248
- Slogan: „Redăm România românilor”
- Program de guvernare: Vor fi create 500.000 de noi locuri de muncă, salariul mediu net ar urma să ajungă, în 2020, la 3.000 de lei, iar pensia medie ar deveni 1.500 de lei, vor fi create, prin intermediul Ministerului Economiei, programe speciale de finanțare a afacerilor românilor care se întorc în țară (maximum 50.000 de euro/afacere), vor fi construite 20.000 de locuințe pentru tineri, PIB va avea „o creștere medie anuală de cel puțin 5%”. „Vrem ca programul nostru economic să se distingă de cel al competitorilor noștri prin onestitate, seriozitate și sinceritate. (...) Vrem să se înțeleagă bine pentru toată lumea, că fără ALDE, și din punct de vedere politic, dar și din punct de vedere economic, nu va putea economia românească să meargă bine. (...) Suntem obligați să funcționăm ca un fel de busolă, să aliniem puțin economia românească, care, astăzi, ca și întreaga țară, merge ca o navă în funcție de cum bate vântul. Vrem să fim busola economiei, să nu lăsăm lucrurile să derapeze”, Călin Popescu Tăriceanu, copreședinte al ALDE.
- Candidați: Poate chiar mai mult decât la PSD frapează în cazul listei ALDE numărul mare de candidați cu probleme penale. Începând cu președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului, continuând cu Varujan Vosganian și Daniel Chițoiu (scăpați de urmărire penală doar prin votul Parlamentului), Christian Gigi Chiru, Tudor Pendiuc, Eugen Durbacă și alții.
Partidul Mișcarea Populară (PMP)
- Liste cu susținători: 343.977
- Slogan: Nu a fost anunțat.
- Program de guvernare: Printre prioritățile invocate, până acum, de liderii partidului se numără înființarea unui minister pentru relația cu Republica Moldova. „Suntem pregătiți să mergem spre guvernare. Avem oameni foarte bine pregătiți din punct de vedere profesional cu o experiență extraordinară și mult mai pregătiți decât cei din PNL și nu numai. (...) Noi, după 11 decembrie suntem convinși că putem propune cel mai bun prim-ministru pe care-l poate avea România. (…) Suntem convinși că cel mai bun prim-ministru al României poate fi președintele Traian Băsescu”, Eugen Tomac, președinte executiv al PMP.
- Candidați: După fuziunea cu UNPR, a crescut numărul politicienilor din PMP cu probleme penale și de integritate. Iar acest lucru se vede și în privința listelor de candidați. De pildă, ex-deputatul Cornel Sămărtinean, care deschide lista PMP Timiș pentru Camera Deputaților, a fost acuzat de procurorii DNA de abuz în serviciu. La rândul său, fostul primar al Galațiului Marius Stan se află în fruntea listei PMP Galați pentru Camera Deputaților în ciuda faptului că a fost declarat incompatibil de către ANI. Rămâne de văzut dacă va deschide, în cele din urmă, lista pentru Senat ex-președintele Traian Băsescu, pus sub urmărire penală pentru spălare de bani.
Partidul România Unită (PRU)
- Liste cu susținători: 237.527
- Slogan: „Alături de Victor Ponta. Partidul România Unită. Victor Ponta, prim-ministru”
- Program de guvernare: Salariul minim va crește la 2.000 de lei, vor fi acordate ajutoare de stat doar companiilor românești, vor fi date în folosință 1.000 de grădinițe noi cu program prelungit, vor fi construite opt spitale regionale, vor fi lansate programele Daciada (100.000 de copii să facă sport) și Hipocrat (20.000 de medici vor primi suplimentar 200 de euro/lună pentru formare profesională), va fi alocat 2% din PIB Apărării și se vor angaja 30.000 de soldați. „Sunt convins că PRU intră cu lejeritate în viitorul Parlament, ca să impunem un guvern care să facă ce trebuie, adică o politică naţională”, Bogdan Diaconu, președintele PRU.
- Candidați: Și listele PRU sunt înțesate de foști membri ai PSD cu probleme penale, în frunte cu Sebastian Ghiță, care va candida pentru un nou mandat de deputat în ciuda celor patru dosare de corupție în care este implicat. Tot la Prahova candidează și Viorica Diaconu, un fost primar de comună, condamnat pe fond la șase ani de închisoare, în timp ce lista PRU Iași pentru Camera Deputaților este deschisă de ex-edilul PSD Gheorghe Nichita, trimis în judecată în două dosare de corupție. Tot pe lista PRU de candidați își va încerca norocul pe 11 decembrie cântărețul de muzică populară Gheorghe Turda, deși are un verdict definitiv de colaborator al fostei Securități.
- Etichete:
- psd
- pnl
- slogan
- program de guvernare
- pmp
- alegeri parlamentare 2016
- usr
- pru
- candidati parlamentare