Matthew Filner, profesor de ştiinţe politice: D. Trump este imprevizibil

Data actualizării: Data publicării:
Mariana Pop
Mariana Pop
Am ales Digi24 pentru jurnalismul onorabil. Am vrut să prezint ştiri obiective și relevante, care să dezvăluie adevărul și viața așa cum e, fără îndulciri şi fără exagerări. Poveştile şocante nu înseamnă neapărat ştiri. Am vrut să respect intimitatea familiei, a persoanei. Am ales Digi24 pentru că am avut încredere că această echipă poate să facă diferenţa. Pe de o parte, noi, din spatele camerelor, iar pe de altă parte, telespectatorii noştri. După câțiva ani în această echipă, m-am convins că Digi24 este locul unde găsim informaţia, nu senzaţionalul. Informaţia corect relatată ne poate ajuta să facem diferenţa. Sau măcar ne poate ajuta să contribuim, cât de puțin, la ceea ce aşteptăm cu toţii: o schimbare! Trăiesc cu convingerea că nu primim nicio zi înapoi. De aceea, găsesc ceva bun în fiecare zi și în fiecare om. Privesc zâmbind spre viitor, de la prima oră a dimineții și salut zâmbind oamenii care mă înconjoară. Și când găsesc prea puține lucruri bune într-o zi, privesc spre scara mea de valori. E important să știm ce contează pentru noi cu adevărat, la ce să ne rapotăm, cum putem să fim mai buni și cum putem să contribuim, atat cât putem, la o lume mai bună. Îmi place marea. Îmi place să citesc. Mă fascinează politica externă. Îmi place să ştiu ce se întâmplă în jurul meu şi, mai ales, de ce se întâmplă. Îmi plac oamenii buni. Îmi plac zâmbetele sincere.
trump getty

"În multe aspecte, campania a fost una tradiţională: Hillary Clinton a depus eforturi să-i convingă pe democraţi să iasă la vot, iar Donald Trump să-i convingă pe republicani să voteze", explică Matthew Filner.

"Statele indecise, cele care vor determina rezultatul, sunt cam aceleaşi din cel puţin ultimele şase sesiuni electorale. Astfel, am văzut o desfăşurare de evenimente destul de tipică, cele trei dezbateri au fost ceea ce ne aşteptam să fie. Pe de altă parte, în mod cert, Donald Trump nu este candidatul tipic, iar unele din declaraţiile sale şi din dezvăluirile privind trecutul său au fost atipice şi unice.

Hillary Clinton este o democrată tradiţională: îl susţine pe preşedintele Obama, mai mult ca sigur va continua unele dintre demersurile politice pe care Obama le-a avansat. Este implicată în treburile Partidului Democrat de câteva decenii, atât ca Primă Doamnă, cât şi ca fost Secretar de Stat şi senator de New York. Donald Trump este foarte diferit de un republican tipic. El nu a deţinut niciodată funcţie publică, nu a mai candidat vreodată până acum şi a fost nominalizat doar pentru că au fost 19 candidaţi republicani în alegerile primare şi a deţinut cea mai mare susţinere a unui grup foarte mic. Deci, Partidul Republican are de înfruntat o schimbare de direcţie, însă cel Democrat rămâne tradiţional pe aceeaşi cale.

Putem spune că, dacă Hillary va fi aleasă săptămâna viitoare, ea va continua politicile publice ale preşedintelui Obama, va susţine menţinerea NATO, a activismului american de sprijin pentru Tratatul NATO, care asigură ca fiecare ţară membră să fie protejată, va continua politica SUA faţă de China.

O administraţie Clinton va semăna foarte mult cu administraţia Obama. Există întrebarea dacă ea va fi mai activă în a susţine intervenţiile militare americane. Totodată, discuţia relaţiei SUA cu Rusia este mai prezentă acum decât în urmă cu patru ani, iar ruşii par a avea o poziţie mult mai agresivă în chestiuni precum Siria sau chiar faţă de campania electorală americană, pe subiecte precum cel al emailurilor şi al altor dezvăluiri. Dar, cred că preşedintele Obama se îndreaptă către o atitudine mai directă faţă de Rusia şi cred că H. Clinton ar susţine asta şi ar continua. Iar dacă acesta va fi cazul, atunci viitorul preşedinte H. Clinton va fi într-o poziţie similară preşedintelui Obama.

Dacă Donald Trump va fi ales, trebuie să ghicim mult cu privire la ce ar face el. Poziţiile sale publice au fost contradictorii, uneori a fost mai agresiv în ceea ce priveşte intervenţia militară americană, cu alte ocazii a adoptat o poziţie izolaţionistă.

O parte din retorica sa pare să sugereze că şi-ar dori ca armata americană să fie mai activă, în locuri ca Siria, alteori pare să fie mai pasiv şi dornic ca SUA să-şi menţină independenţa. Pare destul de clar să nu fie un susţinător al Tratatului NATO, aşa cum este Clinton, aşa că m-aş aştepta ca, dacă vom avea un preşedinte Trump, el va încerca să aducă schimbări sprijinului american pentru Tratatul Nord Atlantic.", potrivit lui Matthew Filner.

Partenerii noștri
Playtech
Locurile din Europa unde pot fugi românii de frig. 10 destinații cu soare și căldură, chiar și în plină iarnă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...