Măsurile care pot scădea facturile la energie

Data publicării:
Vlad Botoș
Vlad Botoș
Europarlamentar USR
Vlad Botoș este europarlamentar USR PLUS din luna mai 2019, vicepreședinte al Comisiei pentru Dezvoltare Regională (REGI), vicepreședinte al Delegației pentru Albania, membru în Comisia pentru Piață Internă și Protecția Consumatorului (IMCO). Este membru al Biroului Național USR.
Vlad-Botoș_avatar_1616078562

În sesiunea plenară de săptămâna trecută din Parlamentul European de la Strasbourg am dezbătut creșterea alarmantă a prețurilor la energia electrică și la gaz în întreaga Uniune Europeană.

Astfel, am cerut ferm Comisiei Europene să vină cu o serie de măsuri pentru ca cetățenii Uniunii să poată trece cu bine iarna, dar și pentru a evita situații similare pe viitor.

Ca urmare, Comisia Europeană a elaborat o serie de instrumente și măsuri pentru a combate această creștere a prețurilor pe care mulți dintre semenii noștri nu și-o pot permite pur și simplu.

Ieri, aceste propuneri au ajuns la Parlamentul European pentru a fi dezbătute în comisiile specifice. Propunerile vor ajunge la statele membre și la Consiliu, care trebuie să dezbată propunerea și să ia o hotărâre în cadrul întâlnirii din 21-22 octombrie 2021.

Printre propunerile Comisiei Europene pe termen scurt se află:

✅ subvențiile acordate direct gospodăriilor cu venituri mici prin vouchere sau prin plăți parțiale direct de către stat ale facturii la energie;

✅ autorizarea amânării temporare a plăților facturilor;

✅ măsuri de prevenire a deconectărilor;

✅ reducerea temporară a taxelor și impozitelor pentru gospodăriile cu venituri mici;

✅ aprobarea ajutorului de stat pentru companii și industrii pentru plata facturilor la energie, dar și supravegherea pieței de energie și investigarea eventualelor acțiuni de concurență neloială din partea unor furnizori de energie.

Ca măsuri pe termen mediu și lung se propune:

✅ creșterea investițiilor în producția de energie din surse regenerabile care să ducă la o mai mare independență energetică, în renovarea și creșterea eficienței energetice a locuințelor; creșterea capacităților de depozitare a energiei electrice dar și a gazului atât la nivel de Uniune Europeană dar mai ales la nivel de state membre, cu precădere acolo unde aceste capacități nu sunt suficiente, cum este și cazul României.

Parte din aceste chestiuni le-am cerut și eu punctual în intervenția mea din plen, săptămâna trecută, i-am cerut expres doamnei comisar Kadri Simson.

Toate aceste măsuri vor fi dezbătute cu cea mai mare atenție și rapiditate în Parlamentul European și în Consiliu pentru a preveni situații foarte dificile pentru cetățenii europeni vulnerabili.

Aici aveți în detaliu propunerea Comisiei Europene 👇

Nu pot decât să spun că mă bucură să văd că Uniunea Europeană a început să reacționeze cu o mare viteză la problemele cu care se confruntă cetățenii și să găsească soluții în cel mai scurt timp posibil.

Toate aceste crize și situații dificile care vin una după cealaltă nu fac decât să-mi confirme încă o dată norocul pe care îl avem să facem parte din Uniunea Europeană, să fim europeni și solidari unii cu alții. 🇹🇩🇪🇺

Partenerii noștri