Editorial Legea 5G ne garantează un viitor sigur

Data actualizării: Data publicării:
Monica Berescu
Monica Berescu
Deputată USR
Monica Berescu are 33 de ani, a absolvit Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor a Universității Al. I . Cuza din Iași, specializarea Administrație Publică și are un Master în Managementul și Dezvoltarea Resurselor Umane, un semestru din cadrul acestui master fiind urmat la Universite de Poitiers, în Franța. Totodată, este licențiată si în Drept. 11 ani din cariera profesională i-a petrecut în corporații, cei mai mulți pe zona de IT, ultimii dintre aceștia ca manager de operațiuni și project manager, conducând echipe de peste 90 de persoane și gestionând peste 18 clienți din SUA și Europa pe zona de outsourcing IT. Este membră a Comisiei pentru muncă și protecție socială și vicepreședintă a Comisiei pentru tehnologia informației și comunicațiilor din Camera Deputaților.
retele 5g
Proiectul de lege privind rețelele 5G merge pentru dezbatere și vot la Senat. Foto: Profimedia Images

Votul pozitiv pentru această lege în Camera Deputaților oferă statului român toate instrumentele necesare pentru a garanta că echipamentele care vor fi vândute pe piața internă nu reprezintă niciun pericol pentru siguranța României. Noua legislație care ar putea fi adoptată dacă va fi votată și la Senat, în calitate de cameră decizională, corespunde cu reglementările și recomandările UE în acest domeniu și va introduce necesitatea unui aviz conform al CSAT pentru toate companiile vor vinde echipamente sau software specific tehnologiei 5G.

Acest proiect de lege este vital pentru tot ceea ce înseamnă economie și industrie, pentru că reglementează standardele tehnologice și pentru că va garanta siguranța exploatării tehnologiei 5G în mediul de afaceri dar și pe plan personal, pentru fiecare cetățean care folosește dispozitive inteligente. Un studiu al unei mari companii private estimează că tehnologia 5G ar putea aduce aproape 8 miliarde de euro sub formă de investiții în economia României, până în anul 2025.

Cum ne ajută tehnologia 5G în cea de-a patra revoluție industrială

Sunt deja multe opinii divergente în spațiul public pe tema acestei tehnologii. Unele dintre ele preiau teorii ale conspirațiilor, care propagă idei apocaliptice prin care oamenii vor ajunge sclavii roboților precum în scenariile unor filme renumite. Totuși, tehnologia 5G este o evoluție normală de la rețeaua 4G, deja existentă și foarte populară în societate. Principala diferență este că noua rețea 5G va putea transfera un volum mult mai mare de date, mult mai repede; aproape instantaneu.

Ne aflăm deja într-un stadiu avansat de utilizare a ceea ce se numește Internet of Things (IoT), acest ecosistem în care toate dispozitivele inteligente sunt conectate la internet și comunică între ele. Poate nu conștientizăm, dar mulți dintre noi folosesc această interconectivitate în mod uzual, atunci când reglăm nivelul de confort de acasă chiar dacă suntem plecați, programăm aspiratorul de pe telefon să facă curățenie într-o anumită cameră sau putem stinge lumina de la distanță, chiar dacă am uitat-o aprinsă.

În fapt, ne îndreptăm către a patra revoluție industrială la nivel mondial, iar asta înseamnă în primul rând viteze mult mai mari pentru traficul de date, transferul de fișiere sau de pachete de date. Ne vom bucura de aceste avantaje ca persoane fizice atunci când vom conștientiza cât de multe beneficii va aduce tehnologia 5G în domenii precum telemedicină, apeluri video, realitate virtuală augmentată cu ajutorul căreia vom putea călători virtual oriunde pe glob sau în cazul mașinilor complet autonome.

Din ce în ce mai mulți oameni utilizează dispozitive și soluții inteligente prin care își controlează aparatele electrocasnice de pe telefon, laptop sau tabletă. Giganții IT au lansat de câțiva ani asistenți virtuali bazați pe inteligență artificială, care realizează sarcini casnice sau de entertainment delegate de către oameni, prin comenzi vocale.

În doar câțiva ani vom ajunge la fabrici automatizate, interconectate pe tot lanțul de aprovizionare, capabile să-și comande singure materia primă necesară pentru fluxul de producție. Avansul tehnologic oferă noi oportunități pentru companii, care își vor dezvolta abilitățile de a genera schimbări și vor putea eficientiza procesul de producție, dar mai ales vor putea indica cu exactitate termenii de livrare pentru materiale.

Pe plan personal, ne vom bucura de vehicule de transport autonome (mașini, trenuri etc) care ne vor oferi timp pentru alte activități. Există deja aeroporturi în lume în care trenurile dintre două terminale sunt complet autonome, conectate la o rețea de mare viteză și care comunică între ele. Un alt avantaj major pentru siguranța în trafic este că mașinile autonome vor reduce semnificativ numărul accidentelor rutiere, provocate în mare măsură de factorul uman.

Toate aceste servicii și produse noi vor crește calitatea vieții, prin lucruri simple dar esențiale pentru confortul nostru. De exemplu, un frigider conectat în Internet of Things va putea să comande singur, de la magazinul preferat, lista cu produsele noastre preferate, atunci când stocurile sunt pe terminate.

Înființarea unor noi locuri de muncă și dezvoltarea de noi industrii specifice evoluției tehnologice este probabil unul dintre cele mai mari avantaje ale tehnologiei, care în final vor reduce timpul de lucru pentru oameni, dar nu și veniturile.

Legea 5G este o evoluție normală, naturală, care ne pregătește ca societate pentru o industrie automatizată, în care oamenii câștigă mai mult timp pentru ei și pentru familii.

Partenerii noștri
Playtech
Tesla i-a salvat viața în mijlocul incendiului din Los Angeles: Funcția secretă care l-a ajutat să scape din...
Digi FM
Ce este „Schema 1800”, noua înșelătorie care circulă pe WhatsApp
Pro FM
Anca Țurcașiu, mesaj emoționant din Filipine, unde e în concediu: „Există dragoste!” Fanii: „V-ați găsit la...
Film Now
Maria Shriver, imagini sfâșietoare cu dezastrul lăsat în urmă de incendiile din Los Angeles: „Oamenii au...
Adevarul
Un profesor universitar explică de ce Georgescu, Simion și Şosoacă nu sunt suveraniști: „Vorbim de polul...
Newsweek
Pensiile vor fi indexate din septembrie. Care pensionari iau 2.000 lei în această primăvară? SURSE
Digi FM
Kate Middleton împlinește 43 de ani. Ce planuri ar avea prințesa de Wales după ce a scăpat de cancer
Digi World
Rezultatul uimitor al unui singur pahar cu lapte băut zilnic. Calciul din lapte ne poate proteja de o boală...
Digi Animal World
Momentul când un pompier mângâie un câine în timp ce se luptă cu incendiu din Los Angeles. Imaginile sunt...
Film Now
De ce s-a simțit „ușurată” fosta soție a lui Hugh Jackman când a văzut pozele cu el și noua lui iubită: "A...
UTV
Cu cine isi petrece Mario Fresh vacanta din Bali