Editorial Între serios și WOW
Suntem asaltați zilele acestea cu multe, foarte multe știri legate de alegerile interne ale PNL și USR PLUS, de moțiune sau de acțiunile scandaloase ale celor de la AUR și PSD. Cele mai multe sunt doar zgomot. În schimb, una de o importanță majoră pentru parcursul României este ignorată. Raportul S&P Global Ratings!
Într-o Românie în care orice problemă care privește guvernarea Cîțu este cusută și descusută la foc automat în presă, rămâne un mister de ce nu face știre faptul că analiștii prestigioasei companii S&P scriu cu subiect și predicat România are un ”guvern care are capacitatea de a-și duce la îndeplinire politicile”, că fondurile europene din PNRR vor fi asigurate, dar și că evenimentele politice nu vor opri programul de consolidare fiscală al Guvernului. S&P preconizează și că vom avea o creștere economică mare, că vom reduce deficitul bugetar.
Faptul că S&P zice că guvernul își face treaba nu ar trebui să fie WOW.
Legat însă de campania internă PNL, scenariul ideal ar fi fost ca actualul președinte PNL să își susțină propriul guvern, indiferent de cursul alegerilor interne. Iar acest lucru ar fi trebuit să fie de ajuns pentru o campanie decentă. În schimb, declarațiile sale au demonstrat că nu s-a putut desprinde de ideea „fără mine nu se poate”.
Premierul nu a răspuns la atacuri, are alte priorități: accelerarea campaniei de vaccinare, creșterea numărului de paturi ATI, identificarea de soluții pentru facturile la energie, programul „România Educată”, programul „Din grijă pentru copii”, program care vine în sprijinul copiilor afectați de pandemie etc. Pentru că prioritatea centrală a PNL trebuie să rămână o guvernare eficientă și stabilă.
În actul II, intervine un demers interesant – moțiunea de cenzură. Încă îmi este neclar cum remanierea unui ministru care nu a dovedit a dus la un asemenea antagonism între partenerii de coaliție. Nu ne-am propus, împreună, performanță?
Și oricât încearcă cei de la USR PLUS să justifice în fața publicului alianța lor cu AUR, ar fi timpul să realizeze, mai ales după ce au primit numeroase mesaje din partea comunității internaționale, în special europene, cu privire la semnificația unei astfel de alianțe, că au greșit.
Deznodământul congreselor celor două partide va calma apele. Odată cu asta, îi așteptăm înapoi la masa negocierilor.
Sper că aibă responsabilitatea și înțelepciunea de a depăși acest moment critic. Să înțeleagă că avem o țară de guvernat într-o perioadă dificilă. Dar mai ales că orgoliile politice nu își au locul!
Căutăm soluții.
- Etichete:
- pnl
- alina gorghiu
- congres pnl
- florin citu